Omloop90 maakt reis door Groninger land

HOOGEZAND - Omloop90, de vereniging van ex-hartpatiënten, heeft vorige week een verrassingstocht door het Groninger land gemaakt.

De trip stond onder leiding van Jan Helmers een levende almanak als het gaat om de geschiedenis van onze provincie. De tocht begon in het Nationaal Busmuseum. Via allerlei binnenweggetjes zagen de leden de mooiste monumenten van onze provincie.

Ook de scheidslijn van waar ooit de kustlijn liep werd duidelijk gemaakt. In de buurt van Zuidbroek zag je de overgang van veengrond naar het karakteristieke kleigrond. Via kaartjes liet de gids zien waar in het verleden de dijken liepen. En dat waren er nogal wat. Ook vermeldingswaardig is het feit dat door tal van overstromingen in Groningen meer mensen zijn omgekomen dan in Zeeland met de Watersnoodramp van 1953. Ook het gebied om het Oldambt meer werd aangedaan. Een prachtig meer in een mooie omgeving die een bezoekje meer dan waard is.

Na een koffie stop in Nieuw Wolda bij landwinkel Ol Diek ging het verder de polders in. Hier werd het een en ander gevraagd van de chauffeur want via zeer smalle weggetjes ging het richting Ditzum in Duitsland. Hier werd onze tocht ook afgesloten met een voortreffelijk buffet.

Mocht u ook interesse hebben in een dergelijke toch kunt u contact opnemen met het Nationaal Busmuseum in Hoogezand. Wilt u meer weten over Omloop90 kom dan eens langs op de donderdagmiddag 15.00 uur tot 16.00 uur of bezoek de website. www.omloop90.com.