Vroeger en Nu - De Tibbe

HOOGEZAND-SAPPEMEER - Dit weekend waren er in het hele land weer de open monumentendagen. In de gemeenten Menterwolde en Hoogezand – Sappemeer vond de aftrap hiervan plaats op een zeer markante plek, namelijk muziekcafé De Tibbe in de Kees de Haanstraat. Aflevering zesendertig duikt in de geschiedenis van dit etablissement, ooit het bruisende middelpunt van de tuinbouw in onze gemeente.

In 1881 bouwden Jan Nannes Groeneveld en zijn vrouw Sjambine Everdina Steen een pand aan de Stationsstraat, wat nu de Kees de Haanstraat heet. Bestaande uit 2 kamers en suite aan de linkerkant, een gelagkamer aan de rechterkant, een schuur met paardenstallen aan de achterkant en enkele slaap- en hotelkamers boven.

Al in 1885 vindt er een verbouwing plaats, want dan wordt een deel van de achterkamer toneel en in de schuur wordt een zaal gebouwd.

In 1912 wordt er een kegelbaan gebouwd van 35 meter lang en 6,5 meter breed, los van het hoofdgebouw. In 1918 wordt de drankvergunning overgeschreven op naam van Nanno Aeilt Groeneveld, de zoon van Jan en Sjambine. In 1921, Sjambine is inmiddels weduwe, verkoopt zij het pand aan haar zoon Nanno Aeilt voor 15000 gulden. Nanno overlijdt in 1937, zijn weduwe Harmina Hensel blijft het hotel/café beheren tot 1947 waarna zij het verhuurt aan Pieter Lap en zijn vrouw Trijntje Aaldring.

In de tijd dat de familie Groeneveld het café beheert, is het pand regelmatig verbouwd, want de oorspronkelijke drankvergunning van 1881 was verleend voor 85 m2 en in 1947 als de vergunning wordt overgeschreven op Pieter Lap is het inmiddels voor bijna 500 m2 zaaloppervlak. De weduwe Harmina Groeneveld-Hensel overlijdt in 1959 waarna hun zonen Jan en Gerard Groeneveld eigenaar worden.

Zij hebben het pand in maart 1962 verkocht aan Pieter Lap en zijn vrouw. 47.500 gulden voor het pand en 10.000 gulden voor de inventaris en het recht om de naam Hotel Groeneveld te mogen voeren. In 1968 verandert Pieter Lap echter de naam in “de Tibbe” (het Groninger woord voor “hoek”).

Met als naaste buren de tuinbouwveiling, was het iedere dag vroeg op, want de veiling begon om 7 uur en kopers en kwekers zaten om half zeven al in het café. Veelal waren er voor 8 uur al tachtig koppen koffie doorgegaan. De klantenkring werd overdag in sterke mate door de veiling bepaald. Niet alleen door kopers en verkopers maar bijvoorbeeld ook door de chauffeurs van Pronk, Van Biessum en Koeneman. Vrijdagsmiddags kregen de chauffeurs hun ‘loonpuutje’ in het café. Vanaf eind jaren ’60 runde Jan Eenjes de Tibbe en in 1998 worden Ton Kanter en zijn vrouw Lidie Bakema eigenaar. Het pand was op vele plaatsen flink aan onderhoud toe : zo is systeemplafond van de grote zaal teruggebracht in de oude staat met een prachtig en uniek tongewelf.

Voor opmerkingen of aanvullingen mailt u naar : histverhosap@gmail.com.