Werknemer PPG schrijft van zich af

HOOGEZAND-SAPPEMEER - Vrijdagmiddag 8 september 2017 presenteert FNV-kaderlid Jeroen van Linge in Groningen zijn sleutelroman ‘Het Matglasbedrog’. Deze roman is gebaseerd op de jaren dat Van Linge werkte bij glasvezelfabriek PPG in Hoogezand.

‘Het Matglasbedrog’ geeft een inzicht hoe de werknemers van PPG onder druk werden gezet. Ze hadden de keuze sluiten of slikken. Van Linge beschrijft helder en eerlijk hoe hij en zijn collega’s deze keuze hebben ervaren, de frustratie die zij voelden en de strijd die zij hebben gevoerd.

De Amerikaanse eigenaar van PPG eiste óf een grote kostenbesparende reorganisatie van € 8 miljoen, door te korten op de cao-afspraken en door de 5-ploegendienst te verslechteren tot een 4-ploegendienst óf de boel ging dicht. De werknemers accepteren deze chantage met de kleinst mogelijke meerderheid, omdat er eigenlijk geen keuze was: of slechtere arbeidsomstandigheden of werkloos thuis op de bank.

In de drie jaren die hierop volgen, leidt de 4-ploegendienst tot roofbouw op de mensen, aldus Van Linge. De productiviteit neemt af, het ziekteverzuim stijgt. Meer flexkrachten zijn nodig om het bedrijf draaiend te houden. De bedrijfsleiding faalt. Vooral de werknemers zelf, de ondernemingsraad en de vakbondsleden proberen met alternatieven het tij te keren. Uiteindelijk verkoopt PPG het bedrijf in 2016 aan een nieuwe partij.