Orgelexcursie: In de sporen van Freytag

ZUIDBROEK - De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert op zaterdag 16 september, samen met de Paul en An Moerman Stichting Noordwolde, een begeleide (bus)excursie langs de orgels van drie kerken. De tocht staat in het teken van het werk van de orgelbouwer Heinrich Hermann Freytag (1759- 1811). Dit is een dagvullende excursie waarbij deelnemers niet alleen de orgels gaan bekijken maar ook gaan beluisteren.

Onder de bezielende leiding van leden van de Paul en An Moerman Stichting en van de SOGK zet de groep deze zaterdag koers naar de orgels in de kerken van Noordwolde, Noordbroek en Zuidbroek. Per kerk wordt uitleg gegeven over het orgel en een klein concertje gegeven door professionele organisten.

De kerk (en het orgel) van Noorbroek behoort tot de SOGK-familie. Freytag voerde hier vanaf 1806 een ingrijpende verbouwing uit. Hij voegde pedaaltorens toe en vernieuwde het frontpijpwerk. In deze periode werd ook het orgelbalkon gemaakt en de draperieën op de wand achter het orgel. Ook bij de orgels in de kerken van Zuidbroek en Noordwolde heeft Heinrich Hermann Freytag zijn sporen nagelaten. We gaan het allemaal zien en horen op zaterdag 16 september.

Heinrich Hermann Freytag (Hamburg, 1759 - Groningen, 14 april 1811 was een uit Duitsland afkomstige Nederlandse orgelbouwer die met name actief was in Groningen, maar ook in Friesland, Drenthe, Overijssel, Holland en Zeeland. Hij bouwde zowel kerkorgels als kabinetorgels en een secretaireorgel binnen de Noord-Duitse orgelbouwtraditie.

De excursie begint om 10.30 uur met het vertrek vanaf Hoofdstation Groningen, tussen 12.30 en 13.30 uur vindt de lunch plaats in Noordbroek en om 17.00 uur is de groep terug in Groningen. Donateurs betalen EUR 38,00 (inclusief lunch), niet -donateurs EUR 47,50 (inclusief lunch). Deze tocht gaat alleen door bij een minimum aantal deelnemers van 15 personen. Aanmelden kan per mail o.v.v. Orgelexcursie 16 september 2017 of telefonisch via 050-3123569.