De boot in tijdens Open Monumentendag

ANNERVEENSCHEKANAAL- - Op zaterdag 9 september wordt in Nederland de Nationale Monumentendag gehouden. Veel van de duizenden monumenten in Nederland worden dan opengesteld voor het publiek, ook in de gemeente Aa en Hunze. In Annerveenschekanaal bevinden zich een viertal Rijksmonumenten, waaronder de Waterstaatskerk uit 1835. De kerk is de hele zaterdag en ook de zondag open voor het publiek. Er zijn verschillende activiteiten die een relatie hebben met het thema van de Monumentendag: “Boeren, Burgers en Buitenlui”. Zo is er in de kerk een tentoonstelling van krantenknipsels en foto’s die een goed beeld geven van het leven in deze veenkolonie door de eeuwen heen. Het was het leven van boeren, veenarbeiders, schippers en gewone ambachtslieden. Bij de expositie zijn mensen aanwezig die verhalen en anekdotes vertellen en antwoord kunnen geven op vragen over het leven toen. Het is mogelijk om een tocht te maken in een antieke en geheel gerestaureerde praam (“De Wilde Vaart”) over het kanaal, waarbij de schipper vertelt over de geschiedenis van de panden en buurten die het dorp kent. Dankzij een bijdrage van de gemeente Aa en Hunze is dit helemaal gratis.

Vanaf 14.00 uur zijn er in de kerk enkele optredens van Harry’s Trommelhok, een Djembé-groep uit Gasselternijveen. Vanaf 16.00 is de beurt aan Nice An’ Loose, het popkoor uit Anloo.

Ook op zondag 10 september is de expositie geopend en is het in overleg ook mogelijk om nog een tocht met de praam te maken. In de kerk is tevens een doorlopende voorstelling van de Gieter Amateur Fotografen.

Sinds 2014 is het café/restaurant “De Heerencompagnie” eigenaar van de Waterstaatskerk. De eigenaren hebben veel gedaan om de kerk weer in een goede en waardige staat te brengen en te houden. Mede hierdoor is het mogelijk om de activiteiten voor de Monumentendag in Annerveenschekanaal gestalte te geven. Ook zij zijn graag bereid iets te vertellen over de geschiedenis en de betekenis van de kerk in het dagelijkse leven door de tijd heen.

De Waterstaatskerk bevindt zich schuin tegenover de prachtige nieuw aangelegde haven. Hier is een mooie recreatieplek met voorzieningen gecreëerd en er kunnen zes en acht schepen tegelijk aanleggen. Op zaterdag 16 september vindt de officiële opening van deze haven plaats.