Help laaggeletterdheid Groningen uit!

HOOGEZAND / VEENDAM - In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en rekenen. In de provincie Groningen zijn er naar schatting meer dan 47.000 mensen tussen de 16 en 65 jaar laaggeletterd. Letters en cijfers zijn overal, dus dit probleem ook. Helaas weten te weinig mensen van het probleem af. Daarom organiseert Stichting Lezen & Schrijven van 4 tot 10 september de Week van de Alfabetisering met dit jaar als thema: een goede daad is het delen waard.

Om laaggeletterdheid in Groningen aan te pakken, werken gemeenten, bibliotheken, welzijnsorganisaties, ROC’s en Stichting Lezen & Schrijven samen. Al deze partijen maken er wat moois van in de Week van de Alfabetisering. Met elkaar organiseren zij verschillende activiteiten zoals een theatervoorstelling, een taallunch, de opening van een Taalhuis en voorlichting voor taalvrijwilligers.

Op dinsdag 5 september is er een inloopspreekuur van 13.30 tot 15.00 uur in Taalhuis in Mac (Maatschappelijk Activiteitencentrum) in Muntendam. Wethouder Mevrouw van der Veen van de gemeente Menterwolde zal de taalmeter invullen. Ook de vrijwilligers van het leespunt doen de taalmeter. Voor iedere bezoeker is er een kleine attentie.

Op donderdag 7 september geeft de NT1-groep van het Noorderpoort college de theatervoorstelling ‘Jack Sparrow en de Piraten’ in De Klinker in Winschoten. Het is een interactieve, muzikale theatervoorstelling, bedacht door en voor alle mensen die ingeschreven staan bij het Taalhuis Oldambt, Taalhuis Pekela en Educatie Noorderpoort.

Op vrijdag 8 september is er een Taalhuis in Bibliotheek Slochteren van 14:00 tot 15:30 uur. Bezoekers kunnen hun taalkennis testen met behulp van de taalmeter. Er ligt voor iedereen een kleine attentie klaar. En er wordt in de Bibliotheek voorgelezen voor jong en oud.

Verder brengen mystery guests in opdracht van MJD de hele week bezoeken aan maatschappelijke organisaties in de provincie. Zij stellen vragen ‘als laaggeletterde’. Hiermee wordt getest in hoeverre organisaties laaggeletterde cliënten herkennen. Net als altijd kunnen ook in de Week van de Alfabetisering inwoners van de regio terecht bij Taalhuizen en Taalpunten in diverse bibliotheken. Iedereen die vragen heeft over leren lezen en schrijven of taalvrijwilliger wil worden, kan hier terecht.