School voor de toekomst in historische omgeving

ZUIDBROEK - Velnini – School voor de toekomst, start in september met vernieuwende opleidingen, cursussen en workshops in het historische Noord Nederlands Trein en Tram Museum in Zuidbroek. Velnini heeft verschillende doelgroepen, maar begint met na- en bijscholingscursussen voor leraren. Het instituut is geaccrediteerd door Registerleraar.nl.

Vanaf de zomer van 2018 moeten leraren verplicht na- of bijscholen, net als artsen en advocaten. Nu al kunnen docenten punten verzamelen. Velnini – School voor de toekomst start met de cursus Game-based learning, waarvoor deelnemende docenten 20 registerpunten of -uren krijgen, de helft van het aantal uren dat docenten jaarlijks aan na- of bijscholing moeten besteden. Daarnaast zijn de cursussen 21st century skills, Publieksgericht schrijven en Creatief schrijven ingediend ter accreditatie.

Oprichters drs. Marcella Veldthuis (1989) en drs. Ger Veldthuis (1958), dochter en vader, staan beiden zelf al jaren voor de klas. Hun docentschap kenmerkt zich door een focus op vernieuwing en activerende (digitale) didactiek. Ze zien het als hun missie om innovatie en inspiratie te bieden aan onderwijsprofessionals. Ger: „De veranderende mens in een voortdurend veranderende wereld vraagt om andere competenties van de mens als burger en werknemer. ‘School voor de toekomst’ is niet alleen de benaming van ons instituut, maar ook een opdracht of oproep aan onze collega-leraren.”

De cursus waarmee het instituut van start gaat is Game-based learning. Marcella is in 2014 afgestudeerd op dit onderwerp aan de Universiteit Leiden (master na master, Leraar VHO). Haar scriptie, waarvoor ze een literatuuronderzoek uitvoerde en een digitale game ontwikkelde, is destijds beoordeeld met een 10. Ze heeft al diverse keren lezingen gegeven op (internationale) congressen over dit onderwerp. Marcella: „Leerlingen worden fanatiek als ze spelletjes mogen spelen. Het is mooi om dat enthousiasme in te zetten voor het aanleren van lesstof.´

De primaire cursuslocatie van Velnini – School voor de toekomst is het Noord Nederlands Trein en Tram Museum in Zuidbroek, het voormalige stationsgebouw. De conferenceroom doet dienst als cursusruimte, heeft alle technische faciliteiten en is een fysieke link tussen een rijk verleden en een uitdagende toekomst. Alle cursisten krijgen gratis toegang tot het museum.