Museumwerf Wolthuis in het zilver

SAPPEMEER- - Museumwerf Wolthuis te Sappemeer kreeg afgelopen week een bijzonder geschenk in bruikleen uit handen van mr. Frits Willem Mulder uit het Friese De Wilgen. Mulder is een achter-achterkleinzoon van scheepsbouwer Klaas Jans Mulder, die leefde van 1770 tot 1861. Deze voorouder van de heer Frits Mulder begon met het bouwen van schepen bij de huidige museumwerf en ging later naar de plek, waar nu het Compagniesterpark ligt in Sappemeer.

Geschonken werden zes zilveren lepels, vervaardigd door een onbekende zilversmid, ter gelegenheid van de oplevering van twee schepen op de werf van Mulder in 1842 en 1846.

Drie van deze lepels zijn voorzien van een inscriptie met de namen van scheepsmakelaars uit het toenmalige Königsberg, nu Kaliningrad, in het voormalige Pruisen, die bij de koop waren betrokken: C.F. Dittrich en Gustav Möller. Het bestuur van de museumwerf is bijzonder ingenomen met dit geschenk. ‘Een mooie aanvulling op onze historische collectie …’, aldus voorzitter Struik van het museum. Eerder mocht het museum al een antiek scheepsstuurwiel in bruikleen ontvangen, gemaakt door de firma Koetse te Hoogezand. Een schenking van de Historische Vereniging Hoogezand – Sappemeer e.o. Meer over scheepswerf Mulder in aflevering 34 van de rubriek Vroeger en Nu.