Volop activiteiten rond Spinbarg in Sappemeer

Hoogezand-Sappermeer - In Jipsinghuizen woonde eens een oude vrouw, bovenop een heuvel. Elke avond zat ze achter haar spinnenwiel om te werken aan een reusachtig web. Met dit web probeerde ze vanaf haar ‘Spinbarg’ (ofwel ‘Spinberg’) jonge mannen te vangen.

Spinbarg is ook de naam van het project. Net als de spinvrouw in Jipsinghuizen wil Spinbarg mensen vangen in een betoverend web vol verhalen, beelden en muziek. Spinbarg brengt oude Groningse volksverhalen tot leven door ze op een eigentijdse manier te verbeelden en vertellen over de historische achtergronden van die verhalen. Maar vooral willen ze de verbeelding stimuleren. Zodat iedereen die Spinbarg heeft meegemaakt, straks widde juffers ziet theedrinken in de mist. Of bij het horen van een scheepshoorn – in gedachten - een spookschip uit de haven van Delfzijl ziet vertrekken.

Programma Spinbarg in Sappemeer, 1 t/m 3 septemberLigplek Familietrouw: Haven tegenover Historische Scheepswerf Wolthuis, Noorderstraat 308, Sappemeer. Openingstijden schip: Vrijdag 1 september: 14.00 - 22.00 uur. Zaterdag 2 & zondag 3 september: 12.00 - 22.00 uur. Doorlopende voorstelling, duur 55 minuten. Kaartverkoop voor het schip (€ 10,00 volwassenen, € 6,00 tot 18 jaar).

Er zijn ook allerlei aanvullende activiteiten: op zaterdag 2 en zondag 3 september ligt naast de Familietrouw, de Emma, het schip van het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Als bezoeker van Spinbarg mag u een tochtje maken met de Emma. Aan boord hoort u een lied over een wraakzuchtige zeemeermin.

Bezoek op deze dagen ook Historische Scheepswerf Wolthuis. Hier laten vrijwilligers oude machines draaien en hoort u meer over de geschiedenis van de werf. Op fiets- en loopafstand van de werf kunt u in Galerie De Smederij de nieuwste expositie bekijken en luisteren naar spannende verhalen van Aike Vogelzang.

Een klein stukje verderop, in Borg Welgelegen spelen acteurs van Met Meer Cultuur uit Borgercompagnie scènes uit een historische voorstelling over Sappemeer. Ook ziet u een preview van de speelfilm 'Sappe, de pachtinner' van regisseur Paul Bezuyen. In de tuin van de borg vertellen mensen van het Groninger Landschap, de nieuwe eigenaar van borg Welgelegen, over de plannen voor de toekomst (alleen zaterdag).

Zondag 3 september treden Marlene Bakker en Bernard Gepken in Borg Welgelegen. Marlene Bakker is een opvallende verschijning in het Groningstalige circuit. Jong en vrouw en gezegend met een prachtige stem. Haar eigen werk bezorgt haar een geheel eigen plekje binnen de dialectpop en de Nederlandse muziekscene.

Voor Spinbarg hebben Marlene Bakker en gitarist Bernard Gepken zich laten onderdompelen in de wondere wereld van de Groningse volksverhalen. In de liedjes neemt ze haar publiek mee en zingt ze over hypnotiserende zeewiefkes, plagende nachtmerries, bijzondere heksen, wonderlijke hiplichtjes en duivelse spookverhalen. Elk lied is onlosmakelijk verbonden met de provincie en haar verschillende streken. Van Westerwolde tot het Hogeland, na een optreden zal je met andere ogen naar je omgeving kijken. Meer informatie: www.marlenebakker.nl Tijd: Zondag 3 september, 16.30 - 17.30 uur

Kaartverkoop (€ 8,50) via www.spinbarg.nl/activiteiten/spinbarg-in-sappemeer en aan de deur. (Online kaartverkoop start op 1 augustus)