Beleef Groningse volksverhalen in beeld en geluid aan boord van de Familietrouw Verhalentournee

HOOGEZAND-SAPPEMEER - In Jipsinghuizen woonde eens een oude vrouw, bovenop een heuvel. Elke avond zat ze achter haar spinnenwiel om te werken aan een reusachtig web. Met dit web probeerde ze vanaf haar ‘Spinbarg’ (ofwel ‘Spinberg’) jonge mannen te vangen.

Spinbarg is ook de naam van ons project. Net als de spinvrouw in Jipsinghuizen willen we mensen vangen in een betoverend web vol verhalen, beelden en muziek. We brengen oude Groningse volksverhalen tot leven door ze op een eigentijdse manier te verbeelden en vertellen over de historische achtergronden van die verhalen. Maar vooral willen we de verbeelding stimuleren. Zodat iedereen die Spinbarg heeft meegemaakt, straks widde juffers ziet theedrinken in de mist. Of bij het horen van een scheepshoorn – in gedachten - een spookschip uit de haven van Delfzijl ziet vertrekken.

Tournee

Vanaf augustus 2017 trekt Spinbarg met het historische vrachtschip De Familietrouw van het Veenkoloniaal Museum Veendam door de provincie Groningen. Op 10 locaties verspreid door de provincie kunnen mensen het schip bezoeken. In het ruim staan twaalf kijkkasten: kleine theatertjes, waar de bezoeker verhalen beleeft, vormgegeven en verteld door Groningse kunstenaars, animatoren, filmmakers en componisten. De rondgang door het schip eindigt in de roef, waar bezoekers een muzikaal verhaal horen over de woeste krachten van de zee (compositie Arnold Veeman, uitvoering NNO).

Tijdens de tournee legt de Familietrouw aan op tien locaties. Op iedere aanlegplek organiseren we samen met bewoners activiteiten. Daarbij luisteren en kijken wij naar wat er op een bepaalde plek al gedaan wordt en wat mensen graag willen doen. Daar sluiten wij bij aan. Zo ontstaat op iedere locatie een uniek minifestival met een eigen programma.

Planning tournee 2017:

18, 19, 20 en 21 augustus: Groningen, Kleine der A

1, 2 en 3 september: Sappemeer, haven tegenover Historische Scheepswerf Wolthuis, Noorderstraat 308

8, 9 en 10 september: Blauwestad, Havenkwartier

15, 16 en 17 september: Wedde, Kade naast het gemeentehuis in Wedde, Hoofdstraat 2

22. 23 en 24 september: Termunterzijl, Mello Coendersbuurt

29 en 30 september + 1 oktober: Briltil (Zuidhorn), Hoendiep Westzijde

3 en 4 oktober: Leek, Nienoordshaven

6, 7 en 8 oktober: Warffum, havenstraat

13, 14 en 15 oktober: Zoutkamp, Reitdiepskade ter hoogte van Visserijmuseum (nr. 11)

20, 21 en 22 oktober: Stadskanaal, Centrum naast Eurobrug