Vroeger en nu: Hotel Faber

HOOGEZAND - Nu er plannen zijn voor een facelift van de Kerkstraat gaan we, in aflevering 33 van onze rubriek Vroeger en Nu, met een opname uit ca.1950, naar het karakteristieke en beeldbepalende pand, met de prachtige serre, op het kruispunt aldaar : Hotel Faber.

We zien in het midden schoenenhuis Eising en rechts een gedeelte van het herenhuis van U.D. Reinders, aan de voormalige Verlengde Hoofdstraat. De twee laatste panden zijn afgebroken ten behoeve van het doortrekken van de Kerkstraat naar de Rijksweg (nu A7), na het gedeeltelijk dempen van het Winschoterdiep bij de dam. Hotel Faber heeft - zo lezen we in het boek ‘Hotel Faber, Geschiedenis van een familiehotel’- een lange voorgeschiedenis.

Ooit begonnen als herberg, aangekocht door Hugo ter Spill in 1726, lag de herberg gunstig gelegen aan het Winschoterdiep en de postroute van de stad Groningen naar Oost-Friesland. De postkoets en de diligence stopten bij de herberg, paarden werden er gewisseld en ook de trekschuiten hadden hier hun opstapplaats. Nadat in 1806 op dezelfde plek een nieuw logement werd gebouwd kreeg het ook de functie van Posthuis en Regthuis. Er werden rechtszittingen gehouden door de ambtsman van het Goorecht, die eveneens rechter was in Sappemeer. Ook werden hier vanaf 1808 tot 1886 de raadsvergaderingen gehouden van de gemeente Hoogezand. In 1867 verviel de functie van posthuis en in 1879 verdween ook de naam Regthuis. De rechtbank verhuisde naar Zuidbroek. Ook het gemeentebestuur verhuisde naar het nabij gelegen nieuwe gemeentehuis aan de Hoofdstraat.

In 1901 ging het voormalig logement hotel "Het Posthuis'', na het overlijden van eigenaar Roelfsema, over op de heer M.C. Faber en begon de roemruchte geschiedenis van hotel Faber, nu behorend tot de oudste hotels van Nederland. Vanaf 1904 werd er de kegelsport al beoefend door de club "Hamburger''. In 1910 werd een nieuw gebouwde schouwburg annex concertzaal in gebruik genomen. In 1912 kreeg dhr. Faber toestemming om een filmlocatie te bouwen boven de schuur. De projector werd bediend door Carel Welte, slechts voor korte tijd, daar er een nieuwe bioscoop op steenworp afstand werd gebouwd. De heer Welte ging verder met een reizende bioscoop in een tent, hij stond onder meer op de oprijlaan van het hotel. Ook stond er in de jaren ‘40 tijdens de paasdagen een kermis achter in de tuin van Faber. Beroemde artiesten zoals Louis en Heintje Davids, Lou Bandy, het duo Snip en Snap, Wim Kan, Sonneveld, Corry Brokken, de Alberti’s, Eddy Christiani, de Kilima Hawaiians, Rita Reys, het Cocktailtrio en natuurlijk …Imca Marina traden er op. En ook de Skymasters en de Ramblers. De in de jaren ’60 bekende Tiktak shows, waar veel mensen een jaar lang zegeltjes voor hadden gespaard, trokken volle zalen.

Redactie: Wim A.H. Rozema-HVHS