Stoommuseum De Wachter onder stoom

ZUIDLAREN - Op zaterdag 29 juli is het bij De Wachter allemaal stoom wat de klok slaat. De machinisten halen letterlijk alles uit de kast om alle werkbare stoommachines vol onder stoom te brengen. En dat zijn er heel wat.

Museum De Wachter heeft namelijk een unieke en zeer grote en uitgebreide collectie (in bedrijf zijnde) van een negental stoommachines en kan daarom dus ook een Stoommuseum worden genoemd.

Zo zijn onder meer te bewonderen een grote liggende compound-stoommachine [Bj. 1895], een middelgrote ééncylinder stoommachine [Bj. 1900], een ééncylinder expansiemachine [Bj. 1890], een grote staande compoundmachine [bj.1925] en meerdere machines.

Ook de unieke machines, de Stoomlocomobiel [Bj. 1930 fa. Marshall], evenals een Stoomtractor staan nabij de parkeerplaats volledig onder stoom. De unieke en enig in zijn soort zijnde Stoomraderboot, De Jonge Wachter, ligt vanaf 10.00 uur volledig onder stoom op de eerste passagiers te wachten voor een rondvaart naar het Zuidlaardermeer. Voor deze dag is een gereduceerde vaarprijs van toepassing. Stoommuseum De Wachter heeft ook een bijzonder grote collectie miniatuur stoommachines; deze zijn alle, voor zover mogelijk, werkend te bewonderen. De machinisten van de Wachter zullen graag alle in werking zijnde machines demonstreren en de bezoekers van alle informatie willen voorzien.

Museum De Wachter is geopend vanaf 10.00 uur, de gehele dag tot 16.30 uur.