‘Ballonnen verstoren vogels Zuidlaardermeer’

KROPSWOLDE/ZUIDLAREN - Luchtballonnen zouden de rust van de vogels in het Zuidlaardermeergebied verstoren. GroenLinks in de provincie Groningen maakt zich kwaad.

De Statenfractie van GroenLinks is verontwaardigd over het feit dat broedvogels bij het Zuidlaardermeer onlangs ernstig verstoord zijn door een laag overvliegende luchtballon. ,,Het Zuidlaardermeer is een beschermd natuurgebied waar zeldzame vogels broeden zoals de zeearend en de witwangstern, naast veel weidevogels, en het kan niet zo zijn dat broedsels verloren gaan doordat iemand met een luchtballon er laag overheen vliegt”, aldus GroenLinks Statenlid Harrie Medema.

Hij heeft daarom vragen gesteld aan het provinciebestuur of die bereid is om regels te stellen aan het vliegen met luchtballonnen boven het Zuidlaardermeer.

Dat kan bijvoorbeeld door het Beheerplan Natura 2000 voor het gebied aan te passen.

In de provincie Groningen wordt veel geld gestoken in natuurbehoud en natuurontwikkeling, waardoor de natuurwaarden bij gebieden als het Zuidlaardermeer, het Leekstermeer en in Midden-Groningen bij het Schildmeer de afgelopen jaren sterk zijn verbeterd.

GroenLinks vindt het onverteerbaar als de natuurwaarden in die gebieden onder druk zouden komen te staan door verstorende activiteiten, zoals het vliegen met luchtballonnen.