Nedmag breidt uit in Borgercompagnie

BORGERCOMPAGNIE - De zoutwinningslocatie van Nedmag bij Borgercompagnie wordt uitgebreid en gerenoveerd. Het gaat om een investerinbg van tientallen miljoenen die lokaal worden aanbesteed.

Het gaat hier om een geplande investering die los staat van het (onder de bevolking omstreden) project tussen Kiel-Windeweer en Zuidlaarderveen/Oud Annerveen. Dat project is voor de wat langere termijn.

De verwachting is dat Nedmag eind dit jaar de werkzaamheden start voor de uitbreiding en renovatie van haar zoutwinlocatie in Borgercompagnie, nabij Veendam. De werkzaamheden bevinden zich op dit moment nog in een voorbereidende fase.

Zoals bekend is Nedmag al sinds begin jaren ‘70 in de omgeving actief, met de winning van magnesiumchloride. Eerst vanaf de locatie Borgercompagnie en sinds begin jaren ‘80 ook vanaf de locatie Tripscompagnie. Van tijd tot tijd zijn nieuwe zoutbronnen nodig. De laatste keer was in 2011, toen vanaf de locatie Tripscompagnie één nieuwe bron is gerealiseerd.

Vanaf de locatie Borgercompagnie worden twee nieuwe bronnen gerealiseerd. Daarnaast worden in een loods met een goede geluidsisolatie twee pompen opgesteld voor de watervoorziening naar de bronnen. Dit water wordt gebruikt om onder de grond het zout op te lossen. Het ondergrondse deel van de bronnen wordt met de aan- en afvoerleidingen voor water en pekel verbonden via zogenaamde wellheads. Dat zijn de opstaande stalen “kerstbomen” van 3 à 4 meter hoog, waarvan er nu ook al enkele op de locatie aanwezig zijn. De nieuwe wellheads komen aan de zuidkant van het terrein. Het terrein er om heen wordt geasfalteerd.