‘Mensen van niks naar ver brengen’

HOOGEZAND - Vol verwachting staat een groep van ongeveer 34 mensen te wachten in de kou op de parkeerplaats bij het Gorechtpark. Het is dinsdag 4 april en vandaag begint de opstapgroep aan de eerste hardloop training. Ze hebben zich aangemeld voor de opstapcursus van de Hoogezandlopers.

Ieder heeft zijn eigen reden om mee te doen. Nu acht weken later is het resultaat te zien. Zo liepen ze eerst 1 minuut en nu 12 minuten hard.

De groep die nu 28 mensen telt staat onder begeleiding van Martin Gibcus. Hij rent al vijftien jaar bij de Hoogezandlopers waar hij al negen jaar training geeft. En dit is de tweede keer dat hij de opstapcursus geeft. ,,Deze cursus is laagdrempelig en geschikt voor beginnende hardlopers. Omdat de meeste van onze cursisten nog nooit gelopen hebben beginnen we bij de basis. Voor de cursisten met meer ervaring bieden we hulp bij de techniek.”

De trainingen beginnen rustig. Vaak is de warming-up in spelvorm, gevolgd door de training die zich focust op conditie opbouwen. De cursisten begonnen met een minuut maar kunnen nu twaalf minuten rennen. ,,Het gaat het uiteindelijk om plezier hebben. Langzaam bouwen we op naar 15 minuten. Dit doen we over een periode van 10 weken.”

De groep die overblijft zal uiteindelijk meedoen aan de XRun in Harkstede waar ze de vijf kilometer zullen rennen. ,,En uiteindelijk hoop ik ook dat ze zich bij de club zullen aansluiten. Om de aansluiting makkelijker te maken zal ik de groep blijven begeleiden.”

Rondkijkend valt het op dat de meeste deelnemers vrouwen zijn. Op de vraag waar de mannen zijn zegt Gibcus: ,,Die vind je hier niet. Die zijn aan het voetballen.”

De motivatie binnen de groep blijkt sterk te verschillen. Zo heeft Gre Westerkamp een stressvolle baan en wil ze daarom graag wat doen om te ontspannen. ,,Maar ik twijfel nog of ik bij de club wil, want als ik eerlijk ben vind ik hardlopen helemaal niet zo leuk!”

Maar Marije van der Heide doet de cursus nu al voor de tweede keer. ,,Ik rende een tijdje maar ik stopte in de winter. Ik wou eigenlijk weer beginnen maar van niet naar wel rennen is zwaar. Dus daarom ben ik hier. Het is jammer maar ik ga sowieso niet meer rennen in de winter ik heb namelijk last van mijn luchtwegen.”

Volgens Gibcus komt er mee bij hardlopen kijken dan je zou verwachten. ,,De basis voor een goede hardloper is zijn loophouding, armen goed langs de heupen, rechtop staan, door de neusademhalen en geschikte schoenen.”

Het is nu week 8 en Gibcus blaast op zijn fluit. De groep begint te wandelen. Hij lijkt tevreden. ,,Er zijn 6 mensen afgevallen. Die hebben allemaal aangegeven dat ze door ongelukken en blessures niet meer verder konden. Wat erg jammer is. Maar ze verzekerde ons ook dat het niet aan de lessen lag, dus dat vind ik wel lekker om te horen. Want we willen ze graag helpen om beter te worden, het is niet de bedoeling dat we het ze moeilijker maken.”

Telkens als er deelnemers langs lopen roept hij ze verbeter punten toe, vaak gevolgd door een beetje kletsen. ,,Want we zijn dan wel trainers, maar we zijn ook mensen. En een sociaal praatje is dan ook wel leuk.” Bij het einde van de training maakt iedereen zich klaar om te vertrekken. Er word gepraat over verzuurde spieren, er word gelachten en gekletst. Gibcus maakt zich klaar om te vertrekken. ,,Na mijn mening is hardlopen goed voor je. Als je hardloopt dan ben je alles even kwijt en dan kun je de spanning van de dag los laten. Ik vind het leuk. En als ik volgend jaar de cursus weer mag doen dan doe ik dat graag. Ik vind het mooi werk, mensen van niks naar ver brengen.”

Door Suzanne Kruit