Blauwalg: niet zwemmen in Zuidlaardermeer

KROPSWOLDE/ZUIDLAREN - De blauwalg grijpt behoorlijk om zich heen met het mooie weer van de laatste dagen. Inmiddels is het ook beter om niet te zwemmen in het Zuidlaardermeer. De provincie Groningen heeft een negatief zwemadvies afgegeven voor het zwemmen in het Zuidlaardermeer bij Meerwijck.

Eerder werd zwemmen in Langebosch (Veendam) en Zwaneveldsgat (Kolham) al afgeraden. Dit gebeurt vanwege een te hoge concentratie blauwalg. De provincie heeft borden geplaatst om zwemmers hierover te informeren. Bij een negatief zwemadvies wordt het zwemmen ontraden. Zwemmers hebben een grote kans op huidirritatie of maag- en darmklachten. De waterschappen controleren het zwemwater in de maanden mei tot en met september. Zij kijken naar helderheid, zuurgraad, temperatuur en of er bacteriën in het water aanwezig zijn die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Locaties waar bijvoorbeeld blauwalg of zwemmersjeuk is geconstateerd worden iedere week geïnspecteerd.

Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren. Het zijn bacteriën. Een andere naam is cyanobacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warm is, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken.