Hemelvaartsdag: Nationale Stoomtreindag

STADSKANAAL/VEENDAM - Altijd al willen weten hoe een stoomlocomotief gerepareerd wordt? En aan welke locomotieven wordt nu gewerkt door Museumspoorlijn STAR? Dat is te zien op Hemelvaartsdag, Nationale Stoomtreindag.

Op die dag, donderdag 25 mei, openen de deuren van de werkplaats van de STAR in Stadskanaal. En ja, de treinen rijden ook. Van Stadskanaal naar Veendam en van Stadskanaal naar Musselkanaal.

In de werkplaats kunnen bezoekers zien hoe er gewerkt wordt aan de stoomlocomotieven 52 8082 en TE5933 (‘Rus’). Bekijk deze kolossen van dichtbij! Ook de revisie van de oudste locomotief van de STAR, de Zweedse loc 23 uit 1917, is te zien.

Er worden niet alleen stoomlocomotieven onderhouden, ook diesellocomotieven en rijtuigen. Zo wordt een historisch rijtuig uit 1928 voorzien van een klassiek houten interieur.

Uiteraard rijden de treinen ook. Tussen Stadskanaal en Veendam rijdt stoomlocomotief 52 8060 en tussen Stadskanaal en Musselkanaal rijdt een historische diesellocomotief. Op beide trajecten wordt drie keer gereden. Kijk voor de dienstregeling op www.stadskanaalrail.nl.

Nationale Stoomtreindag vindt elk jaar plaats op Hemelvaartsdag. In het hele land zijn railmusea, verenigd in Historisch Railvervoer Nederland geopend en rijden er historische treinen. Meer informatie hierover is te vinden op www.railmusea.nl.