Open dag melkerij

WIRDUM - evens viert De Lage Wierde dit jaar haar 15-jarig bestaan. Met dank aan een ziek nichtje van eigenaar Cor de Winter.

Dit nichtje kampte met huidklachten. Het nichtje van De Winter belde op met de vraag om melk van zijn paarden. Zij had op het programma Klokhuis gezien dat paardenmelk een gunstige invloed zou hebben op huidklachten.

Zelf kampte ze met huidklachten zo ernstig dat ze speciale handschoentjes aan moest en zich schaamde voor haar lichaam. De Winter heeft zich erin verdiept en is begonnen met het melken van zijn paarden. Het nichtje was na een jaar paardenmelk drinken geheel af van haar huidklachten. Voor De Winter reden genoeg om hier zijn bedrijf van te maken. Er is in de afgelopen vijftien jaar veel veranderd. In het begin verkocht De Lage Wierde enkel paardenmelk en wat stukjes zeep. Vandaag de dag heeft De Lage Wierde een eigen huidverzorgingsproductenlijn met producten als dag-en- nacht-crème, handcrème, shampoo, bad,- douchegel en lotion.

Reden genoeg om De Lage Wierde een bezoek te brengen. Paardenmelk is voor de mens een natuurproduct met heel bijzondere eigenschappen. Zo bevordert paardenmelk de afweer, helpt het bij de opbouw van een goede darmflora van het maag- darmkanaal en heeft het een gunstige invloed op de (gevoelige) huid.

Het melken van paarden is een vak apart. Meerdere keren per dag schuift Cor de Winter samen met het melkstel onder de merries. Niet langer dan een minuut neemt het in beslag om een merrie te melken. Na het melken wordt de melk zo snel mogelijk ingevroren. ,,Dit bevordert de kwaliteit van de melk”, laat De Winter weten. Het invriezen van de melk gebeurt na elke melkbeurt.

Wat in 2002 begon als puur een hobby met twee paarden op het stukje land naast het woonhuis is vijftien jaar later uitgegroeid tot een internationaal bedrijf met duizenden klanten van over de hele wereld.