Meespelen in een orkest

VEENDAM - ijdens de meespeelmiddag werd in het opleidingsorkest Educa Symfonia gerepeteerd, met les van dirigent Lubertus Leutscher. Educa Symfonia is het projectorkest in samenwerking met het Veenkoloniaal Symfonie Orkest en vanBeresteijn. Om 18 uur werd het opleidingsorkest voor het meespelen gemengd met het VKSO.

Met ongeveer negentig musici is een aantal toegankelijke stukken gespeeld waar thuis op is op geoefend. De meespeelmiddag is een educatief muzikaal gebeuren met een unieke mogelijkheid om in een groot orkest mee te kunnen spelen. Het doel is om mensen met een passie voor het bespelen van een muziekinstrument te stimuleren om ook in een orkest te gaan spelen.

Voor het VKSO of een ander orkest kan het mogelijk een kweekvijver zijn. Het was voor de amateurmusici een hele ervaring om in een groot symfonieorkest mee te spelen.

Ingrid van der Wal speelt nu een jaar in het opleidingsorkest op dwarsfluit. Ze musiceert al acht jaar. Eigenlijk nog maar heel kort, want na haar veertigste was ze pas begonnen. Maar als kind speelde ze wel al op blokfluit. En het is ook nog steeds bijleren. Alleen spelen vond ze een beetje saai. In een orkest met al die musici bij elkaar maak je samen het stuk zoals het moet zijn. ,,Bij het solistisch thuis op de dwarsfluit spelen worden de andere muziekpartijen in het stuk niet ingevuld. In een orkest leer je op elkaar anticiperen. Je moet als groep fluitspelers goed naar elkaar luisteren en op eenzelfde toon blijven. Zo’n instrument wordt warm en met je blaastechniek is dit aan te passen. Maar op de dirigent letten is het belangrijkste.”