‘Het is een plezier om hier te werken’

TRIPSCOMPAGNIE - n 1985 begon Grol met akkerbouw, en besloot om in de jaren negentig toen de markt wat minder winstgevend was, meer te gaan verbouwen. Aanvankelijk dacht Grol aan rozen, maar toen bleek dat de grond niet geschikt was om de bloemen op te laten groeien, werd er gekozen voor asperges.

In de loop der tijd groeide de omvang grond met asperges van één hectare naar zes hectare. In 25 jaar tijd is het bedrijf veel gegroeid.

Henk Grol, eigenaar van Grol Asperges is trots op zijn bedrijf.

,,Tegenwoordig is de normale akkerbouw vrij eenzaam werk omdat het alleen verricht kan worden. Echter bij het telen van asperges heb je meerdere mensen nodig. We doen het werk dus samen en hebben veel plezier. Het werk is zo leuk dat mijn zoons het bedrijf in de toekomst wel willen overnemen. Grol Asperges heeft recent een verbouwing gedaan met veel vernieuwing. Het bedrijf hoopt zo in de toekomst te kunnen investeren.”

Naast telen van asperges op het bedrijf verkoopt Grol ook producten. ,,In onze gloednieuwe boerderijwinkel hebben we asperges in diverse diktes, klassen en prijzen. De asperges in onze boerderijwinkel komen zo van het land. Verser kan niet. Naast de asperges verkopen we ook andere producten. Aardappelen, eieren, sauzen, wijnen en vers fruit bijvoorbeeld. Alle producten zijn door ons verbouwd of worden verkocht in samenwerking met andere bedrijven in de buurt.” Zaterdag 13 mei houdt Grol Asperges een open dag. ,,Ons bedrijf wil de mensen laten zien hoe het er in ons bedrijf aan toe gaat. We bieden bezoekers de mogelijkheid om een kijkje achter de schermen te nemen. We laten zien hoe asperges gestoken geschild en gesorteerd worden. Ook mogen de bezoekers zelf ook asperges steken en dingen proeven in ‘De Pruiverij.’ Zo bieden we een unieke ervaring. Iedereen is welkom.”

HARTIGE ASPERGETAART

Recept voor 4 personen

1 kilo witte asperges

Bladerdeeg uit het vriesvak

100 gram bakbacon in reepjes

100 gram hamblokjes

100 gram geraspte oude kaas

3 eieren

125 CL slagroom

Zout

Peper

Bieslook

Werkvolgorde:

Kook de asperges volgens de standaard bereiding, alleen voor het koken in stukjes snijden. Dan de bakbacon droog bakken in de koekenpan. De eieren kloppen, zout, peper, slagroom en bieslook erbij doen en nogmaals kloppen. Bekleed de bakvorm met bladerdeeg, en leg de uitgebakken bacon op de bodem. Leg vervolgens de asperges erop en strooi de geraspte kaas erover. Dan de ham erop en tot slot de eimix eroverheen gieten. Bak de taart op 225C gaar in ongeveer 60 minuten. Controleer of de taart gaar is.