Elektrische fiets voor veel forenzen Groningen goed alternatief

GRONINGEN - Forenzen leggen de woon-werkafstand naar de stad relatief snel af met een elektrische fiets. Dit blijkt uit onderzoek van de Studenten Advies Commissie (SAC) Groningen in opdracht van Groningen Bereikbaar.

Vanuit plaatsen als Bedum, Eelde en Peize is het met de e-bike dertig minuten fietsen naar de Grote Markt in Groningen. Vanuit Baflo, Middelstum, Hoogezand, Zuidlaren, Roden, Leek en Zuidhorn is het met de speed pedelec ook dertig minuten fietsen naar de binnenstad.

Alternatief voor de auto

Groningen Bereikbaar heeft studenten van SAC Groningen gevraagd in kaart te brengen waar de potentie voor de e-bike en speed pedelec ligt als alternatief voor de auto. Dit om de stad ook in de toekomst goed bereikbaar te houden. De studentadviseurs hebben de reistijd berekend aan de hand van een netwerkanalyse van elk wegvak en fietspad. Uit een beoordeling van alle data blijkt dat de Grote Markt voor veel forenzen en bezoekers binnen 30 minuten te bereiken is.

Elektrische fietsen

Elektrische fietsen zijn bezig met een opmars. Uit een enquête van Groningen Bereikbaar komt naar voren dat ‘gezondheid’ voor bijna driekwart van de gebruikers de belangrijkste reden is om van de auto over te stappen op de fiets. Daarnaast noemt ruim 60 % ‘sneller op het werk’, ruim 40 % ‘kostenbesparing’ en bijna 40 % ‘milieubewust’ redenen om voortaan de fiets te pakken voor woon-werkverkeer. Bovendien blijkt dat bijna 70 % van de onderzochte doelgroep 10 kilometer of meer fietst naar het werk.