De vreemde eend - Knorrie

MIDLAREN - De vreemde eend is een rubriek over bijzondere dieren, vaak met een bijzonder verhaal. En heel af en toe is vooral het baasje erg bijzonder. Knorrie, een enthousiast varken van vijf jaar oud, is geen onbekende in Midlaren. Ze gaat er namelijk graag op uit. Soms met toestemming van haar baasje en kunstenaar Maya Hoogerheide (35), maar veel vaker zonder.

,,Knorrie is één keer in de drie weken vruchtbaar. Dan is ze chagrijnig, is geen hek veilig en wil ze erop uit.” Bij Landgoed Buiten, de natuurcamping die Hoogerheide samen met haar man runt, is de telefoon om die reden al meerdere malen overgegaan. Alerte buurtbewoners weten dat ze hoort rond te scharrelen aan de rand van het bos of over de doodlopende zandweg; zeker niet midden op de rotonde in het dorp. Gelukkig valt er - zoals het een vrouw gedurende haar cyclus betaamt - een hoop op te lossen met lekkers. ,,Als je een beetje eten hebt, loopt ze zo weer mee.”

,,Naast haar avontuurlijke inborst, ontbreekt het Knorrie ook niet aan wilskracht. ,,Ik heb eens, voordat ik van huis ging, met heel veel moeite Drentse keien tegen het hek aangeduwd, die waren echt niet te tillen. Toen ik daarna naar binnen ging om mijn jas te halen en weer achterom keek, zag ik Drentse keien door de lucht vliegen!” Met haar handen om een kop thee vat Hoogerheide lachend Knorries instelling samen: ,,Als haar neus door een gaatje past, past haar hele lichaam er ook door.”

Tot nu toe is het varken altijd onverrichter zake huiswaarts gekeerd. Nog nooit kwam Knorrie een andere beer dan haar broer Knorremans tegen. Haar horizon lijkt ze daarom inmiddels verbreed te hebben. Dat kan prima op de natuurcamping waar vanwege Hoogerheides grote dierenhart niet alleen twee varkens, maar ook een konijn, een hond, twee katten, twee ezels, twee paarden, een shetlander en drie ganzen zijn opgenomen. ,,Ze staat soms uren te kijken naar de paarden, alsof ze daar verliefd op wordt. Een heel bijzonder beest”, concludeert haar baasje.

Wanneer we bij het omgewroete domein van Knorrie en broer Knorremans aankomt, blijkt al snel dat we geluk hebben en het haar cyclus níet is. Knorrie komt bijna glimlachend op ons afgerend, laat zich masseren en gaat al na vijf seconden door de knieën om bevallig voor de camera te liggen. Een zonnestraaltje met donderstreken, is daarom ónze eindconclusie.

Door Annegriet Wiechers

Heb je zelf een bijzonder huisdier? Laat het ons weten. Misschien komt Annegriet langs om je over je huisdier te interviewen.