Kyla Brox headliner op Veenbraandfestival

Veendam - De Engelse Kyla Brox, de Amerikaan Joe Burke en onze eigen Lefthand Freddy zijn de headliners van de tweede editie van het Veenbraand Bluesfestival dat van 21 tot en met 23 april plaatsvindt in Spijkerboor en Annerveenschekanaal.

Het Veenbraand Bluesfestival is een driedaags evenement met ruimte voor beeldende kunst, educatie en vooral veel blues. Naast de genoemde headliners is er muziek van Harp Mitch and the Sheiks of R&B, Little Boogie Boy’s Blues Band, the Greyhound Bluesband, the Bluesdaddies en Ed Baker’sBoogiemachine. Op zaterdagmiddag is er blues in de tent op het voormalig voetbalveld in Annerveenschekanaal met muziek van Herbie en een interview met Johan Spin, auteur van Reizen door het land van de blues. Dit evenement is gratis toegankelijk. Dat geldt ook voor de lezing door Jan Hoekman over het leven van Muddy Waters op zondagochtend in ’t Keerpunt.

Het Drentse veen is bij uitstek de locatie voor een bluesfestival. Met een beetje fantasie is het immers te vergelijken met de Mississppi Delta, waar de blues zijn oorsprong vond. Niet alleen door het uitgestrekte karakter van het landschap, maar ook door de manier waarop in het verleden met goedkope arbeidskrachten werd omgegaan. Waren het in Mississippi zwarte slaven die werden misbruikt om de kantoenplantages te bewerken, in het Drentse veen waren het de veenarbeiders die werden uitgebuit om het zwarte goud, de turf, te steken en te verwerken. Het is dan ook geen toeval, dat de muziek die in de Mississippi Delta is ontstaan ook in Drenthe vaste voet aan de grond kreeg. Drenthe wordt al heel lang in verband gebracht met de blues. met bluesmuziek geassocieerd en heeft natuurlijk Harry Muskee, één van de grootste bluesmannen uit de vaderlandse geschiedenis, als inwoner gehad. Veenbraand

Initiatiefnemer van het festival is Willem Dijkema, uitbater van hét bluescafé van Drenthe ’t Keerpunt in Spijkerboor. Samen met Jan Hoekman en Maria Drenth vormt hij het bestuur van de Stichting Veenbraand, die door middel van onder meer muziek de aandacht wil vestigen op het veenkoloniale deel van Drenthe. Veenbraand kijkt met plezier terug op een geslaagde eerste editie in 2016, waarvan in ieder geval het optreden van de Pax Jazzband in de straten van Annerveenschekanaal in ieders herinnering gegrift staat. Het festival heeft dit jaar als motto ‘got my mojo working’ en wil weer echte, doorleefde blues laten klinken.

Daarnaast is er ruimte voor andere evenementen, zoals blues in de tent en een blueslezing. Daarnaast is er ook dit jaar weer een grote bluesbarbecue op zaterdagmiddag in het café. Wie meer wil weten, moet http://www.veenbraand.nl goed in de gaten houden. Kaarten (een dagkaart voor € 15, een passepartout voor € 35,-, en € 12,50 voor de barbecue) zijn verkrijgbaar via de site, bij café ’t Keerpunt of Jumbo Abbas in Gieten.

Maandag 24 april 2017 wordt er in de grote zaal in het A.G. Wildervanckhuis een lezing gegeven door Gerrit en Cornelia Bosschaart. De bijeenkomst wordt georganiseerd door Groei & Bloei afdeling Veendam en omstreken en is gratis toegankelijk voor leden, niet-leden betalen € 2,00. Aanvang ongeveer om 20.15 uur, na de Algemene Ledenvergadering .

Gerrit en Cornelia Bosschaart hebben een fruitbedrijf, sinds 1999 in Noordbroek, NO-Groningen. Zij telen appels, peren, pruimen en kersen.

Naast het fruitbedrijf is er de Plattelandswinkel en de verwerkingskeuken van Grunneger Heerlyckeid. Onder deze naam worden eigengemaakte producten geïntroduceerd en verkocht.