Tweedeklassers battelen op universiteit

HOOGEZAND-SAPPEMEER - Maandag 10 april was de Rijksuniversiteit Groningen de arena voor 120 leerlingen van tien scholen uit Noord-Nederland. De scholieren streden er de ‘Bèta Battle’. Leerlingen Yury, Jesse, Anna, Maaike, Thijs, Jacey, Esmee, Rick, Jort, Yvon, Sylvie en Doortje van het dr. Aletta Jacobs College uit Hoogezand waren ook van de partij. Zij behaalden op school tijdens voorrondes voor tweedeklassers havo/vwo de beste resultaten en mochten het Aletta op de RUG vertegenwoordigen.

De Bèta Battle (voorheen JetNet-quiz) is een initiatief van JetNet. Het dr. Aletta Jacobs College is een JetNet school. Op 10 april ging het niet om scheikunde, natuurkunde, biologie of wiskunde uit de schoolboeken, maar stonden techniek en wetenschap van noordelijke technologiebedrijven centraal. Zo maakte de NAM met de leerlingen een rondreis door de bodemlagen van de Aarde. Aan het eind van deze workshop moesten de scholieren zelf geologische structuren herkennen. De workshop van de NAM sloot naadloos aan bij die van AkzoNobel: het witte goud van het chemiepark Delfzijl. Behalve moeilijke zoutige vragen was er ook ruimte voor creativiteit: het zelf maken van een lavalamp (zie foto). Bij de workshop van de wiskunde vielen de meeste zweetdruppels, getallen opschrijven zonder het decimale stelsel is best lastig. In de raketbouwworkshop was ruimte voor maximale creativiteit: fraaie raketten werden klaar gemaakt voor een latere lancering.

Aansluitend stonden in de superquiz thema's als licht, ruimtevaart en aarde centraal. Aan de hand van 30 meerkeuze vragen werd ANW kennis getoetst. Een pluim voor Yury van het Aletta Jacobs College, als enige deelnemer behaalde hij 25 punten!

Ondanks de uitstekende voorronde waarbij AJC’er Jesse de hoogste score van alle jongens had en het feit dat AJC’er Yury de hoogste score behaalde tijdens de superquiz, waren er bij de eindstand helaas geen prijzen voor het Aletta. Maar ook hier geldt: meedoen is belangrijker dan winnen. Het was een geslaagde dag op de universiteit in Groningen.