Hongaren te gast op Aletta

HOOGEZAND-SAPPEMEER - Een warm welkom met onder meer spandoeken voor veertien Hongaarse leerlingen en twee docenten van het Árpád-Gymnászium op Schiphol 1 april en tranen op het vliegveld bij het afscheid op 8 april.

Een week lang verbleven de Hongaren bij leerlingen van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand en deden samen met hen mee aan een gevarieerd uitwisselingsprogramma. In september brengen de AJC’ers een tegenbezoek aan de zusterschool in Tatabanya.

Het dr. Aletta Jacobs College onderhoudt warme contacten met scholen uit de USA, Rusland, Hongarije, Polen, Frankrijk en Duitsland. Daardoor vinden er jaarlijks internationale uitwisselingsprojecten plaats. Een uitwisseling met een school in Zweden is in voorbereiding. Uitwisselingsprojecten bestaan meestal uit een thuis- en uitgedeelte, waarbij de kosten laag gehouden worden door de leerlingen bij gastgezinnen te plaatsen.

Het doel van de uitwisseling is om leerlingen uit verschillende delen van Europa (en daarbuiten) nader kennis met elkaar en elkaars leefwereld te laten maken. Op die manier leren ze niet alleen de cultuur van de ander beter kennen, maar bekijken ze naderhand ook hun eigen omgeving met andere ogen.

Afgelopen week namen de Nederlandse en Hongaarse uitwisselingsstudenten deel aan een gevarieerd programma. Zo volgden ze lessen op school en namen er deel aan diverse creatieve workshops. In het kooklokaal kookten ze samen typische Nederlandse en Hongaarse gerechten en serveerden die aan de gastgezinnen. Uiteraard gingen ze op excursie naar Groningen en Amsterdam, waar onder andere musea werden bezocht. Op de fiets werd Hoogezand-Sappemeer en omgeving verkend. Zo werd onder andere een bezoek gebracht aan scheepswerf Royal Bodewes waar ze onder leiding van een gids een kijkje mochten nemen op een schip in aanbouw.