Niet meer op blote voeten

HOOGEZAND-SAPPEMEER - Op zondag 30 april organiseert allround gemengd koor Rôner Singers in de Margarethakerk in Norg een concert. Feestelijke aanleiding voor het concert is het feit dat hun dirigent Sim Noordhof dit jaar vijftig jaar in het vak zit!

De bekende dirigent uit Hoogezand is sinds 2003 dirigent van de Rôner Singers, maar het is dit jaar maar liefst vijftig jaar geleden, dat hij voor de eerste keer een koor dirigeerde. Dat was kinderkoor De Morgenster uit Kolham. Er zouden daarna nog vele koren volgen waarmee hij in binnen- en buitenland (Duitsland, Polen, Litouwen) furore maakte. Jeugdkoren, mannenkoren, dames- koren, operettekoren, amusementskoren, een piratenkoor, een politiekoor, kortom koren in allerlei muziekgenres en samenstellingen.

Bij het dirigeren van een koor gaat het niet alleen om het slaan van de maat. Het gaat erom hoe een lied gezongen wordt, om het overbrengen van emotie. De manier waarop Sim Noordhof dat doet is onorthodox. De koorleden zingen niet van bladmuziek, want het arrangement zit in zijn hoofd. De partijen (vier, soms zelfs vijf) worden tijdens de repetitie Ingestudeerd en dat vraagt veel van de koorleden en de muzikanten. “Vuurwerk!”, “Kijken!” en “Zingen met je hart!” zijn veel gehoorde aanwijzingen. Dat hij meestal zelf op geheel eigen wijze de presentatie van de concerten voor zijn rekening neemt onderscheidt hem ook van veel andere dirigenten.

Naast dirigent is Sim Noordhof tekstschrijver. Hij is een van de vaste tekstschrijvers van Wia Buze, Ard Eggens, Bob Heidema, Imca Marina en vele anderen. Van zijn hand zijn bijvoor- beeld de Groningse tekst van het lied De Roos dat door Wia Buze wordt gezongen en het lied Aan de Langeleegte het clublied van de voormalige BVO Veendam. Ook speciaal voor zijn koren schrijft hij regelmatig liedteksten.

In het verleden werd menig dirigentenkist van een ijzeren geraamte voorzien om te voor- komen dat Sim Noordhof “erdoorheen zou knallen”. Dat is niet meer nodig. Ook de lange hippieharen en de blote voeten uit de begintijd zijn verdwenen, maar de gedrevenheid en de passie waarmee hij zijn vak uitoefent zijn gebleven.