Eric Vaarzon Morel: schilder op de gitaar

HOOGEZAND-SAPPEMEER - Op vrijdag 21 april speelt Eric Vaarzon Morel zijn show ‘De Waterdrager’ bij Het Kielzog. In De Waterdrager’ vertelt Vaarzon Morel over zijn twee thuislanden - Spanje en Nederland - en speelt hij onder meer op warmbloedige wijze nummers van liedmeesters van de Lage Landen.

Amsterdam van Jacques Brel en Het Land van Maas en Waal en natuurlijk Waterdrager van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh herleven in onnavolgbare flamencoversies.

Begin jaren tachtig kwam een Hollandse jongen in het diepste Zuiden van Spanje aan. In het verblindende licht van Andalusië vond hij langs gortdroge paden zijn weg. De stegen en cafe’s van Sevilla werden zijn thuis, de flamenco zijn taal. Eenmaal terug zag hij de pracht van de bevroren rietkragen aan de Hollandse horizon en wist: ik ben een waterdrager. Ik zal de kurkeiken op de Andalusische vlakte met mijn gitaarmuziek besprenkelen, de jasmijnbomen laten bloeien en de Spaanse warmte mee terug nemen naar mijn land onder de zee.

Vaarzon Morel brengt ook zijn ode aan de grote maestro: de onlangs overleden Paco de Lucía. In recensies wordt Vaarzon Morel geroemd om zijn gitaarkunsten. De meester van de flamenco begint om 20:15 in Het Kielzog. Kaarten kosten 19 euro.