‘Geen cabaret maar een dansfeest’

Veendam - Hm, afspraak met onze regionale hoofdgrappenmaker en zijn dirigent-vriend. In een muziekschool in de stad. Want Bert Visscher gaat zingen met het orkest van Reinout Douma. Op 1 april. Zal wel… Annemiek Wiechers ging op onderzoek

Toch wel! Ik sta nogal ver voor de afgesproken tijd voor een deur aan de voet van ‘d Olle Grieze en er is geen bel. Wel een rode schel, maar dat lijkt meer een paniekknop. Gelukkig komt Aaf er aan en weet zij wel waar we langs moeten. Aaf blijkt de kostuumdame te zijn en komt passen, doorpassen en aanpassen. De repetitie is nog niet afgelopen en we vallen in ‘uptown funk’. Stilstaan is, zelfs getemperd door gêne, geen doen. Nena’s luchtballonnennummer is ook heerlijk verfunkt en verder blijken onder anderen Ray Charles en Tom Jones op de setlist te staan.

Dat was geweldig! Wanneer zijn jullie begonnen met repeteren?

,,Vanochtend om elf uur. Morgen gaan we ook repeteren maar dan ligt de nadruk op de technische kant. Licht, geluid en kleding. Het zijn allemaal professionele muzikanten, dus dat komt goed. Volgende week gaan we los in Winschoten en op 14 april in het Kielzog in Hoogezand. Winschoten is al uitverkocht, Hoogezand nog niet.”

Ondertussen rommelt het komisch monument z’n handtas leeg. Hij zoekt z’n sleutels en de tas blijkt 20 jaar oud en Italiaans te zijn. Kennelijk is het toch niet fronswaardig, zo’n mannentas.

Wiens plan was dit?

,,We kennen elkaar al een jaar of acht, we zijn beide ook bevriend met Jochem Myjer. Tijdens een etentje verwonderden we ons erover dat er nauwelijks nog reizende orkesten zijn.

En gaan jullie de nummers aan elkaar grappen en grollen?

,,Nee, het is geen cabaret maar een dansfeest met vooral jaren 80-soul en funk.”

En de muurbloemen en minimale bewegers?

,,Die mogen luisteren en ietwat meedeinen. Of aan de bar hangen. Dansen is niet verplicht maar stilstaan wordt een uitdaging. We staan met 24 musici waaronder zangeressen, snaarinstrumentalisten, blazers en een vleugelpiano in de zaal bij het publiek. Dus niet op een podium.”

Waarom komen jullie niet naar Veendam?

,,Omdat de stoelen van het theater niet uit de zaal gehaald kunnen worden. Mocht blijken dat daar toch iets voor te regelen is en ons schema laat het toe, dan komen we graag naar Veendam.”

Intussen passen de zangeressen hun jurken en zijn we het erover eens dat het ‘glimsterjurken’ zijn. Bert blijkt drie felgekleurde pakken te hebben en Reinout houdt het rustig met een wit pak.

Zijn jullie bang voor negatieve recensies?

,,Nee. Natuurlijk is een positieve recensie leuker dan een negatieve, maar we hebben ontzettend veel plezier hierin en we liggen allebei niet wakker van negativisme.”

Bert, je bent Ridder in de orde van Oranje Nassau. Hoe fijn is dat?

,,Dat is hartstikke fijn! Ik ben ridder Bert!”