Demonstratie vilten in Smederij

SAPPEMEER - Het vilten van wol is een eeuwenoude ambacht. In de jaren ‘80 is er nieuwe interesse ontstaan voor vilt. Onder meer kunstenaars, interieurarchitecten en modeontwerpers herontdekten het materiaal en gebruikten het in hun ontwerpen. De techniek van het vilten is vrij makkelijk: Meer dan wol, warm water en zeep heb je niet nodig om vilt te maken.

Vilten was waarschijnlijk de allereerste techniek voor het vervaardigen van non-woven textiel. Een oud voorbeeld waarbij deze stof wordt toegepast zijn de wanden van de Mongoolse Yurt. Ze zijn vervaardigd uit een dikke laag vilt voor een goede isolerende werking. En zelfs een flinke regenbui kan de Yurt doorstaan. Vilt is op 2 manieren te maken: nat vilten of naaldvilten.

Tijdens de demonstratiemiddag vilten, tonen Anet Salavati en Edith Huizenga diverse vilttechnieken. Het werk van Anet en Edith is ook te zien op de expositie Hard -Zacht. Dit is een tentoonstelling in de smederij met vilten en keramische werkstukken. Naast Edith Huizenga en Anet Salavati exposeert Jan Winter met keramisch werk.

Zin in een kopje koffie of thee? Ook dat is er aanwezig tijdens de demonstratiemiddag op zondag 9 april tussen 13.30 en 16.30 uur