‘Bridge is mijn hersengymnastiek’

HOOGEZAND-SAPPEMEER - Zo’n 41 jaar geleden vroeg iemand Mia Bijlholt: ,,Waarom ga je niet bridgen, dat is een investering voor het leven! Het is gezellig, je ontmoet mensen en je maakt nieuwe vrienden en het schijnt echt goed te zijn voor je hersenen!”

Een schot in de roos, dit advies, want ruim 41 jaar later is Mia Bijlholt nog steeds lid van bridgeclub Hoogezand-Sappemeer (BC HS).

Mia leerde bridgen bij Fina Bakker van de BC HS. Ze heeft eerst met Lucienne van der Zande gespeeld, helaas verhuisde zij na 15 jaar terug naar Frankrijk. Het is niet moeilijk om een nieuwe bridgepartner te vinden, maar het moet wel klikken. Dus sprak ze met Anneke Bolhuis af dat ze het een jaar samen zouden proberen. Jaren lang zeiden ze aan het eind van elk seizoen: ,,Volgend jaar maar weer samen spelen?” Dat doen ze nu al 27 jaar met veel plezier.

Mia Bijlholt is behalve een trouw bridgespeler ook altijd actief binnen BC HS. Ze heeft 10 jaar in de Technische Commissie gezeten. Een aantal maal in de feestcommissie, want bij BC-HS is het gezellig en wanneer het kan, wordt er een feestje gevierd. Na 25 jaar is ze nog steeds lid van de arbitragecommissie (regelt geschillen), maar gelukkig wordt daar maar heel weinig een beroep op gedaan.

In 2010 zette Mia en Anneke de woensdagmiddagbridge op (1 keer per 14 dagen). Gewoon ontspannen bridgen, voor iedereen, bij Hotel Faber. Mia is erg enthousiast over BC HS, hoe kan het ook anders: 41 jaar lid. ,,De sfeer is er goed. We hebben een actief bestuur en de technische commissie verzet achter de schermen veel werk.’’

Topdagen voor Mia zijn de speciale clubdrives, met nieuwjaar en Pasen. ,,Dan spelen alle leden met elkaar en dat is leuk en gezellig. Met nieuwjaar heb je dan echt de kans om elkaar een goed jaar te wensen en even bij te praten. Juist sinds ik alleen ben, geniet ik extra van de gezelligheid bij BC HS. Er is ook een groot saamhorigheidsgevoel. Bijvoorbeeld er is altijd wel iemand bereid om een ander op te halen, die geen vervoer (meer) heeft.’’

,,Je moet jezelf jong houden. Ik doe elke dag gymnastiek en ga vaak een keer extra de trap op en af. En mijn hersengymnastiek is bridge,” besluit Mia Bijlholt.