‘We hebben gekozen voor vrijheid’

HOOGEZAND-SAPPEMEER - Voor de vijfde keer wordt er in Hoogezand-Sappemeer de manifestatie ‘Dichter bij de Muziek’ georganiseerd. Het dr. Aletta Jacobs College, het Kielzog Kunstencentrum en de Koninklijke Rederijkerskamer Tollens gaan wederom samenwerken. De drie partijen kozen dit jaar voor het thema ‘vrijheid’.

De happening gaat op donderdagavond 6 april plaatsvinden in de grote hal van het Aletta. Poëzie en live muziek zullen elkaar tijdens de manifestatie weer gaan afwisselen.

Leerlingen uit de bovenbouw havo/vwo schreven dit schooljaar in het kader van hun poëziedossier voor het vak Nederlands gedichten, met als thema ‘vrijheid’. Het thema heeft een link naar het project ‘ROOTS 3.0/Het land dat in mij leeft’, waarin leerlingen op zoek gaan naar hun familiegeschiedenis. Met dit project wordt onder andere beoogd begrip en respect tussen verschillende generaties en culturen te versterken. Dirigent John de Beer van het Capriccio Clarinet Orchestra heeft schitterende muziek bij de gedichten uitgezocht. Naast de orkestleden van Capriccio zullen ook de Syrische muzikanten Jaber en Salma Fayad optreden. Broer en zus Fayad zijn beiden hun land ontvlucht en hebben inmiddels hun draai in Nederland gevonden.

Het publiek wordt 6 april ook uitgenodigd om in de pauze de expositie ‘Humans from Nowhere’ – verhalen van vluchtelingen in woord en beeld – op de tweede verdieping van de school te bezoeken. De foto's en verhalen van Jaber en Salma maken ook onderdeel uit van de expo ‘Humans from Nowhere’. Een vast onderdeel van het programma is het optreden van rederijkers die mee hebben gedaan aan de door het Koninklijk Provinciaal Groninger Rederijkers Verbond uitgeschreven regionale gedichtenwedstrijd. Overigens wordt er op 6 april ook een prijs uitgereikt door de rederijkers, zij belonen de leerling met het beste gedicht namelijk met een aanmoedigingsprijs.

En zo belooft deze avond weer een mooie mix te worden van muziek en poëzie, door mensen van alle leeftijden en afkomstig uit verschillende culturen. Allen verbonden door slechts één woord, namelijk vrijheid.

Belangstellenden zijn van harte welkom. Meer informatie over de manifestatie ‘Dichter bij de Muziek’ en start van de kaartverkoop (5,00 euro p.p. inclusief consumptie) is te vinden op de website van de school www.aletta.nl en op de website van Tollens http://www.kpgrv.nl/tollens/