Waakzaamheid geboden, hulp gevraagd met de haan

SAPPEMEER - Heeft u het kunstwerk Haan tegenover Hengelsport Sappemeer aan de Noorderstraat wel eens zien staan? Bewonersorganisatie Boswijk van de aangrenzende wijk, vindt dat het dier wel een opknapbeurt kan gebruiken.

Ze wil de haan daarmee behouden voor de toekomst en zorgen dat het weer de aandacht krijgt die het verdient. De genoemde haan symboliseert ‘de waakzaamheid welke moet worden betracht wanneer wij zien naar de zich snel wijzigende toekomst. Het kunstwerk werd’ onthuld op 16 oktober 1971 tijdens de zogenaamde Foetsiekanaalfeesten. De haan werd geplaatst naar aanleiding van de realisatie van de boulevard, de brede straat die in plaats kwam van het (Oude) Winschoterdiep.

Het veenkoloniale aanzien van de gemeente veranderde ingrijpend na de demping van dit kanaal en enkele zijkanalen, waaronder Kleinemeersterdiep en Kalkwijksterdiep. Nu wordt daar met gemengde gevoelens op terug gekeken. Waakzaamheid is een belangrijke eigenschap voor alle tijden. Bewonersorganisaties van Boswijk en Vosholen hebben door waakzaamheid en het laten horen van hun stem bijvoorbeeld het berkenbos nabij de Klinkertunnel nog net voor kap kunnen behoeden. Hier wordt nu met subsidie van gemeente en provincie en het wijkbudget van bewonersorganisatie Boswijk in maart/april 2017 een natuurspeelplek gecreëerd door kunstenaars van het Beleveniscollectief en vrijwilligers uit de naastgelegen wijken.

De bewonersorganisatie vraagt voor de hoognodige opknapbeurt van het kunstwerk van Klaas van Dijk (1913-1990), eerder student van Academie Minerva en lid van Kunstkring De Ploeg, informatie en/of foto’s over het uiterlijk van de haan ten tijde van de onthulling. De kleur was destijds anders.

Ook vraagt ze hulp van professionals die willen bijdragen aan restauratie van de smeedijzeren haan waarvan een staartveer is afgebroken. Het zou geweldig zijn als bedrijven, zzp-ers of andere professionals zich aanbieden uit maatschappelijk betrokkenheid en/of met een hart voor kunst.

Bewonersorganisatie Boswijk heeft het idee hun bedrijfsnamen te plaatsen op een fraaie plaquette die te zijner tijd bij de haan komt te staan. Reacties graag per mail: sboboswijk@outlook.com.