Clematis centraal bij Groei & Bloei

SAPPEMEER - Groei & Bloei Hoogezand-Sappemeer organiseert op dinsdag 21 maart een lezing over clematissen door Ton Hannink. De lezing is in Brandpunt, Noorderstraat 27, 9611 AA te Sappemeer en begint om 20.00 uur.

De clematis kent iedereen wel, maar omdat er zoveel verschillende zijn is het vaak moeilijk een keuze te maken. Als je deze wilt aanschaffen is het goed na te gaan welke soort het beste bij je tuin past. Ga je voor de snelgroeiende montana, of wil je liever een grootbloemige met het risico dat je die door de verwelkingsziekte ook weer snel kwijt kan raken. Ook kan je kiezen voor een van de clematissen met de vele kleine of middelgrote bloemen die dan ook nog een mooie vrucht achterlaat. Zelfs kan je kiezen voor clematissen die zelfs in de winter groen kunnen blijven als de vorst niet te streng is of voor lage of bodem bedekkende soorten.

Maar hoe moet je een clematis planten, waar houdt de plant van en wat wil hij nou net niet hebben. Moet de clematis droog staan of juist niet. Wat kan je doen tegen verwelkingsziekte. In de tuinboeken staan vele regels over welke clematis wanneer gesnoeid moet worden. Komt dat zo nauw of kan je ook op je gevoel af gaan. En hoe zit het nou met de dakpan waarmee je de voet van de clematis moet beschermen, of houdt de clematis daar toch niet van?

Clematissen hebben een sterke aantrekkingskracht voor Ton Hannink. Hij verzamelde reeds een groot aantal soorten en hybriden en verkreeg ook zelf een aantal nieuwe cultivars die internationaal geregistreerd zijn. Hij is een aantal jaren voorzitter van de vereniging International Clematis Society geweest en schreef geregeld artikelen voor de I.Cl.S. Hierin heeft hij zijn kennis en ook zijn jarenlange praktijkervaring met kruisen van clematissen en de verzorging die hiervoor nodig is uitgedragen en natuurlijk heeft hij ook veel kennis opgedaan van deskundigen uit landen in de hele wereld.