Bijzondere excursie door LOFAR-gebied

EXLOO - Op zondag 19 maart organiseert Het Drentse Landschap, samen met de LOFARtafel een bijzondere excursie door het LOFAR gebied bij Exloo. Deskundige gidsen vertellen over de techniek en natuur die hier op een schitterende manier samen gaan. De excursie begint om 14.00 uur en start in de bocht van de Beeksdijk (dit is een zijweg van de doorgaande weg tussen Buinen en Exloo).

Het centrum van LOFAR, de grootste radiotelescoop in Europa, ligt in een bijzonder natuurgebied dat beheert wordt door Stichting Het Drentse Landschap. Het eiland in dit gebied, de zogenaamde superterp, is het hart van een enorm netwerk van antennes. Met deze antennes vangt Astron signalen op uit de ruimte. Op deze manier kunnen astronomen ver in het verleden ‘kijken’ en nieuwe planeten en sterrenstelsels ontdekken. Daarnaast zijn er met deze techniek steeds meer onderzoeken mogelijk.

Op natuurgebied is hier ook veel te beleven, zo worden er regelmatig bevers gezien. De gidsen vertellen tijdens de excursie meer over de bijzondere waarnemingen die hier al gedaan zijn. Neem een verrekijker mee en draag goed waterdicht schoeisel want het kan nat zijn. Honden mogen helaas niet mee.