Erik van Muiswinkel schrijft persoonlijke brief

Hoogezand-Sappermeer - Voorafgaand aan zijn voorstelling in Het Kielzog aanstaande vrijdag, schrijft cabaretier Erik van Muiswinkel een persoonlijker brief. Lees maar.

‘Het voorjaar van 2016 lijkt tien jaar geleden. In een half jaar tijd is Turkije, homeland van de beste olieworstelaars ter wereld, afgegleden naar de dictatuur, is Daphne Schippers onttroond als onaantastbare sprintkampioene, ruilde het Vrije Westen haar meest charismatische leider van de afgelopen decennia in voor een stampvoetende kleuter in het pak van een miljardair, en gaan de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen in Nederland hoogstwaarschijnlijk over Zwarte Piet.

Het was voor de zomer allemaal anders. Als parttime theater-olieworstelaar sloeg ik mij vanaf september 2015 door een lange reeks vrolijke gevechten heen. Gecoacht door de geslepen tacticus Koos Terpstra trof ik mijzelf als tegenstander, won met enige moeite, klauterde op en zag mezelf opnieuw opdoemen.

Er gebeurde veel in die 110 minuten. Mijn vader maakte, 16 jaar na zijn dood, een comeback op het toneel. Mijn eigen weg, van het aula-schoolpodium naar de schouwburgen, bleek langs een geslaagde tv-verkrachting van Irene van der Laar te voeren.

Ik verheugde mij op het moment dat wij Nederlanders zelf zouden moeten vluchten, in rubberboten richting Libië, en werd andermaal snerpend op de vingers getikt door een functionaris van de Chinese Communistische partij. En de ongrijpbare Theo van Gogh leidde het slotgevecht in. Knap moe maar opgelucht, de tranen van hun wangen vegend, verlieten de toeschouwers hun stoelen rond de ring.

En op 31 mei 2016 viel tijdelijk het doek. Tijd voor Erik en Justus Vertellen een Film. Vier maanden lang speelde ik een origineel cabaretesk toneelstuk met mijn oudste theatermaat Justus van Oel, en bereidde mij voor om in januari 2017 de Kisbet (olieworstelbroek) weer aan te trekken. En intussen was de wereld voorgoed veranderd. De gevechten zullen anders lopen, de inzet is verhoogd.

Het bleek gevaarlijk naar Istanbul te reizen om een nieuwe Kisbet aan te schaffen. We verwachten onder Wilders-1 een Wet ter Bescherming van Zwarte Piet. In Rio bleek het probleem niet dat Daphne Schippers doping gebruikte, maar dat ze te weinig doping gebruikte. Er sterven nog steeds vluchtelingen op de Middellandse Zee, en steeds meer Nederlanders komen er rond voor uit dat ze dat niets kan schelen. En de aankondiging ‘The President of the United States’ zal nooit meer hetzelfde klinken.

Een herboren Olieworstelaar stapt in de arena voor vier maanden topcabaret. Hij is er klaar voor. En ik ook. Wij gaan dit winnen.

Graag tot ziens in Kielzog! Vrijdag 10 maart, 20.15 uur.