Vroeger en Nu | De Nieuwe Brug

HOOGEZAND-SAPPEMEER - In deze tweeëntwintigste aflevering van onze rubriek Vroeger en Nu zien we op de foto uit 1968 de ingang naar de Burgemeester Van Roijenstraat, met de brug over het Kieldiep.

Op de noordwestelijke hoek hiervan stond de boerderij van Freerk ten Kate, waarin later de bouwmaterialenhandel van Pronk was gevestigd. Rechts de bakkerij van Vegter en de slagerij,later cafetaria Van Dijken, tegenwoordig de locatie van appartementencomplex Tussenhof Zuid, met daaronder de elektronicawinkel en de Bank. Links het perceel, waar men in 1972 het winkelcentrum Groot Gorecht, later De Hooge Meeren gedoopt, ging vestigen.

Achter de camera het Armenhuis, nu de dansschool.Toen men tot demping van het oude Winschoterdiep besloot is men begonnen op de plaats van de Hoogezandsterbrug een dam te leggen (nu het kruispunt bij hotel Faber). Vanaf de dam is men richting oosten gaan dempen tot de Houtmanstraat en richting westen naar Martenshoek.

De Brug in de Van Roijenstraat is de oorspronkelijke Hoogezandsterbrug. De brug over het Kieldiep is in 1956 geplaatst in de Van Roijenstraat Oost als opvolger van de basculebrug, die er vanaf 1925 lag. De straat is vernoemd naar burgemeester I.A. van Roijen, burgemeester van gemeente Hoogezand van 1890 tot 1926 en hij was daarmee de langstzittende burgemeester van deze gemeente. Van Roijen bewoonde met zijn vrouw Huize Sorgvliet aan de Brugstraat, nu Meint Veningastraat. Bij zijn vertrek werd Van Roijen geëerd met een hardstenen bank, die werd geplaatst in het Westerpark.

De Van Roijenstraat (oost en west) behoort tot de langste straten van onze gemeente, met een lengte van ca. 2250 meter. Deze straat is aangelegd omstreeks 1924 en vormt de verbinding tussen de huidige Kerkstraat en de Woldweg. Links op de hoek, aan de Van der Duyn van Maasdamweg, hotel café restaurant De Nieuwe Brug van de familie Smit, later Rowaan, Zijlstra en Folgerts. Sinds 2004 staat op deze locatie het appartementencomplex De Nieuwe Brug. Over de brug links heette het vroeger de Eendrachtsweg, genoemd naar de aardappelmeelfabriek De Eendracht gelegen even voor de klapbrug nabij de splitsing tussen Kiel-Windeweer en Nieuwe Compagnie.

Ongeveer halverwege de straat stond aan de zuidzijde, tegenover de ingang van de Spoorstraat, de zendmast van de R.O.N.O. (Regionale Omroep Noord en Oost). Vanaf de Burgemeester van Roijenstraat bereikte men langs deze zendmast het Guitpad, dat min of meer evenwijdig lopend aan de Woldweg, de verbinding vormde met Wolfsbarge. Aan het pad bij de brug over het Kieldiep leidde een trappetje aan de noordzijde van de brug naar het Atlantapad. De brug is in 1985 gesloopt en vervangen door een vaste brug.

Voor opmerkingen of aanvullingen mailt u naar : histverhosap@gmail.com. Meer over de historie van onze gemeente vindt u op :

www.gemeentearchief.hoogezand-sappemeer.nl en www.historische-vereniging-hs.nl.