‘Vluchtelingen zijn mensen’

HOOGEZAND-SAPPEMEER - Vrijdagmiddag 3 maart wordt op het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand de expositie ‘Humans from Nowhere’ geopend. Verhalen van vluchtelingen in beeld en woord. Een project van Annemieke van der Klei, Liesbeth Betten en de Syrische fotograaf Mahmod Alkharat.

De drie ontmoetten elkaar in maart 2016 in Noodopvang Blauwe Stad, waar Mahmod verbleef in afwachting van zijn verblijfsstatus. Mahmod maakte een serie zwartwit portretten van medevluchtelingen. Annemieke en Liesbeth interviewden de geportretteerden. Drie zeer verschillende mensen met verschillende achtergronden. Drie gepassioneerde mensen met een heldere visie over de boodschap die zij willen verspreiden. Drie vrienden.

Mahmod: "Vluchtelingen worden gezien als mensen uit het niets, mensen van nergens. Maar wij zijn allemaal gewoon mensen. We hadden onze banen, onze huizen, onze families, we komen uit een leven dat we moesten verlaten. Vluchtelingen zijn mensen, gewoon mensen met eigen verhalen. Door middel van het project ‘Humans from Nowhere’ willen we hun waardigheid laten zien."

De expositie op het Aletta is gedurende de komende 3 maanden een kapstok voor (cultuur)educatie met een vak en/of sector overstijgend karakter rond het centrale thema vrijheid. Het idee is om leerlingen op allerlei manieren kennis te laten maken met de thema’s ‘vluchteling zijn’ en ‘leven in vrijheid’. Verschillende vakken waaronder Nederlands, geschiedenis, maatschappijleer, filosofie en de kunstvakken haken aan bij het thema en nemen de expo als uitgangspunt.

Een van de geportretteerden is de 16 jarige Eva (zie foto). Zij reisde van Damascus naar Nederland met haar nu veertienjarige broertje en haar neef. Ze verblijft hier sinds oktober 2015. De reis naar Nederland was zwaar. Ze moest twee keer in de boot omdat de eerste boot zonk. Haar vader is dood, haar moeder woont nog steeds in Syrië.

Eva “Mijn dromen zijn heel eenvoudig: ik wil samen zijn met mijn moeder en familie. Mijn broer en ik wonen bij een geweldig pleeggezin, maar het is moeilijk om hier te zijn zonder mijn moeder en hoop voor iedereen die hier zonder familie is dat ze snel bij hen zullen zijn. Een wens is dat mijn land veilig is en dat ik mijn vrienden weer zie. Om allemaal samen te zijn. Ik wil dokter worden of iets met wetenschap. Ik ga nu naar de Internationale School en probeer Nederlands te leren. Ik heb ook een baantje om folders te bezorgen.

Wat ik leuk vind aan Nederland? Mensen hier zijn aardig. Vriendelijk, zorgzaam, niet racistisch en ze bieden op veel manieren hulp aan. Wat ik niet leuk vind aan Nederland is het systeem van immigratie. Het is zo langzaam. Het is nu anderhalf jaar geleden dat we zijn gekomen en mijn moeder is nog steeds niet hier! Ik wil gewoon bij mijn moeder zijn.”

De opening van de expositie ‘Humans from Nowhere’ zal op vrijdagmiddag 3 maart om 15.00 uur worden verricht door Petra Stienen, publicist, Arabiste, Eerste Kamer-Lid en winnaar van de Aletta Jacobs Prijs 2016. Daarna kan de tentoonstelling in de locatie Laan van de Sport tot 3 juni tijdens openingsuren van de school worden bezocht. Zie ook www.aletta.nl en de facebookpagina van ‘Humans from Nowhere’.