Eerste boom voor het herstel van het Oosterpark in Hoogezand

HOOGEZAND-SAPPEMEER - Op 16 februari om 9.30 uur planten de wethouders Marco Metscher en Oetra Gopal op feestelijke wijze de eerste boom voor het herstel van het rijksmonument Oosterpark in Hoogezand.

Het Oosterpark is in de jaren ’30 van de vorige eeuw aangelegd als onderdeel van het uitbreidingsplan tussen de bebouwingslinten langs het toenmalige Winschoterdiep en de spoorlijn. Het park is een rijksmonument en een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed van de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Dit is nog een keer bevestigd in het groenstructuurplan dat in 2015 door de gemeenteraad is vastgesteld. Door achterstallig onderhoud en beheer is het Oosterpark de laatste jaren meer en meer in verval geraakt. Belangrijke zichtlijnen zijn verdwenen en de diversiteit aan beplanting is verloren gegaan. Dit is de aanleiding geweest voor het Buurtcomité ‘Oosterpark het moet beter’ om een herstelplan te laten maken. Voor een deel gaat het herstelplan terug naar de luister en vormgeving uit het verleden; voor een deel werken we aan een monument voor de toekomst.

Het Buurtcomité heeft de uitgangspunten van dit herstelplan besproken met de bewoners van het park. De gemeente staat als eigenaar van het park achter de plannen en heeft een uitgebreid tuinhistorisch onderzoek laten maken als input voor het herstelplan. Bij het herstel van het park zal ook worden gekeken naar nieuwere soorten planten, bomen en struiken, die minder gevoelig zijn voor ziekten en minder onderhoud vergen. Ook zal het toekomstige beheer van het park goed worden afgestemd op het tezijnertijd herstelde park. Met inzet van bestaande beheers budgetten en te verkrijgen subsidies zullen de herstelkosten van 351.000 euro worden opgebracht.