‘Ik wil Amália Rodrigues eren’

HOOGEZAND - ,,Ik heb een Portugese moeder en een Nederlandse vader. Ik heb gelukkig de Portugese cultuur en taal meegekregen.

Wat is de Portugese fado?

,,De fado is het levenslied, een expressie van de identiteit en cultuur van Portugal. Het komt van het Latijnse woord fatum (noodlot). Fado stamt uit ongeveer 1829 en werd in de havens en kroegen van Lissabon gezongen. In fado zit de ‘saudade’ de heimwee en verlangen.’’

,,Maar de fado kan ook vrolijk zijn. Ik breng de fado op mijn manier, luchtiger en toegankelijker. De fado is in 2011 door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed van de Mensheid.

Is Amália Rodrigues ‘de fadokoningin’ je voorbeeld?

,,Amália Rodrigues is de bron van de fado voor alle fadistas. Zij is één van mijn voorbeelden. Haar repertoire wordt, nu18 jaar na haar dood, nog steeds door iedereen gezongen. Je kunt eigenlijk niet om haar werk heen en is eigenlijk de zuurstof voor de fadistas. Naast het zingen schreef Amália ook haar eigen teksten die meesterwerken zijn. Fado teksten zijn gedichten. Door haar zware leven kon zij als geen ander prachtige gedichten schrijven. Zij was uniek en onvervangbaar. Ik wil met mijn fado haar werk voortzetten en anno 2017 het ook onder de jongeren brengen. Dit om ervoor te zorgen dat samen met mij en mijn leeftijdgenoten een nieuwe generatie ontstaat die met de fado kennis maakt.

Is Uma casa Portuguesa Amalia’s grootste hit geweest?

,,Dat klopt. Ik denk dat velen, ook geen fadofans, dit lied kennen. Het is in vele talen vertaald. Herman Pieter de Boer vertaalde het als Portugese lente voor Lenny Kuhr. In mijn programma zing ik, als kind van twee culturen, het in beide talen. Ook zing ik nog een ander nummer van hem in het Nederlands met als titel Fadista, hoe toepasselijk. Hij was een grote fan van Amália.

Wat kan het publiek nog meer verwachten op 17 februari in Het Kielzog Theater?

,,Het programma is om Amália Rodrigues te eren. Ze heeft een bijzonder en heftig leven gehad. Ik vertel over wie zij was, over haar leven en hoe een kind uit een zeer arm gezin als fadokoningin eindigde met de hele wereld aan haar voeten.’’