Dorpenronde: de verborgen kracht van dorpen

ZUIDBROEK - In de dorpen worden steeds meer activiteiten en denkkracht ontwikkeld over de vraag hoe je invloed houdt op je leefomgeving. Ook (toekomstig) contact met inwoners heeft reeds de aandacht van de bestuurders. Op vrijdag 3 maart is in De Broeckhof in Zuidbroek een Dorpenronde waar iedereen mee kan praten. Arno van der Heyden en Cunera van Selm presenteren de middag.

Bewoners(organisaties) nemen al steeds vaker initiatieven en structureel taken over die eerder door de gemeente werden gedaan. Lukt zoiets ook op de lange termijn? Wordt alles straks heel anders? Zijn de taken en verantwoordelijkheden nu en straks ook nog op de juiste plek en in balans? Hoe blijf je zichtbaar als (klein) dorp? En ga je voor je eigen dorp of zoek je samenwerking met andere dorpen? Waar komen bijvoorbeeld al die leefbaarheidsbudgetten terecht? Versterken initiatieven elkaar en zorgen ze samen ook voor een positieve ontwikkeling in de regio, gemeente of provincie op de langere termijn? Een mooi moment om een tussenstand op te maken.

De deur is los vanaf 13 uur. Tijdens de middag komen zes projecten in zes dorpen voorbij. Neem Garnwerd. De dreigende sluiting van de dorpsschool geeft het dorp energie. Wethouder Laura Broekhuizen vertelt over het dorps- en gebidsgericht werken in Oldambt. Ook is er een presentatie over de dorpssuper in Holwierde. Initiatieven in Veelerveen komen voorbij, de herindelingsperikelen op het Hogeland passeren de revue en er is aandacht voor de aardbevingsbestendige ontmoetingsplek in Leermens.