Petra Stienen geeft Aletta Jacobs Lezing

HOOGEZAND-SAPPEMEER - Vorig jaar op internationale vrouwendag ontving ze in Groningen de Aletta Jacobs Prijs; publicist, Arabiste en Eerste Kamer-lid Petra Stienen. Een jaar later, op 3 maart, spreekt ze op het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand. Haar lezing is getiteld ‘De lessen van Aletta Jacobs’.

De school organiseert onder de noemer Aletta Avond Academie jaarlijks lezingen waarvoor prominente sprekers worden uitgenodigd. De lezing van Petra Stienen onder de noemer Aletta Avond College staat gepland op vrijdagavond 3 maart a.s. in de theaterzaal van de locatie Laan van de Sport 4 in Hoogezand en is gratis toegankelijk voor leerlingen en hun ouders, personeelsleden, relaties van de school en overige belangstellenden.

Juryvoorzitter prof. dr. Janka Stoker van de Rijksuniversiteit Groningen sprak vorig jaar de volgende woorden: ,,Petra Stienen heeft het vermogen ruimte te creëren voor het andere geluid van vrouwen én mannen in Nederland en de Arabische wereld. Haar persoonlijke reis van de Donderberg in Roermond via de Arabische wereld richting literatuur en politiek is heel inspirerend voor velen. De jury is onder de indruk van haar expertise, haar diplomatieke én journalistieke kwaliteiten, haar uitgesproken belangstelling voor de rol van vrouwen en haar vermogen om het perspectief van anderen een podium te geven.”

Petra Stienen voelt zich sterk verbonden met Nederlands bekendste feminist Aletta Jacobs. Net als Aletta reist ook zij heel de wereld rond om te strijden voor haar idealen. Tijdens de interactieve lezing op 3 maart deelt ze drie wijze lessen van Aletta Jacobs: ,,Steek je vinger op, werk samen met andere vrouwen en zie mannen als bondgenoten!’’

Een van de uitspraken van Stienen: ,,We moeten als vrouwen niet de fout maken ons af te zetten tegen mannen, ik zie hen veel liever als bondgenoot. Aletta Jacobs werd in haar tijd bekritiseerd omdat ze optrok met mannen, maar we moeten het niet zonder mannen willen, daar zijn mannen veel te leuk voor!”

Aanmelden voor de Aletta Avond Academie op 3 maart aanvang 19.30 uur is gewenst. Dit kan via de button op de site www.aletta.nl of door te bellen naar telefoonnummer 0598-350250.

Voorafgaand aan de lezing, om 15.00 uur, opent Petra Stienen op het Aletta de expositie ‘Humans from Nowhere’, verhalen van vluchtelingen vastgelegd in beeld en woord. Met indrukwekkende zwartwit portretten die de Syrische fotograaf Mahmod Alkharat maakte van medevluchtelingen. Deze expo is ook in de pauze van de Aletta Avond Academie te bezoeken.