Robot Meccanoid opent eLAb

HOOGEZAND - In Bibliotheek Hoogezand is op maandag 6 februari het eerste eLAB van de provincie geopend door wethouder Erik Drenth die zich daarbij liet assisteren door robot Meccanoid en Fiene Omlo. Het eLAB, dat zich midden in de bibliotheek bevindt, is een plek waar iedereen kennis kan maken met nieuwe technologie, zoals het programmeren van robots en 3D-printers.

Biblionet Groningen, netwerkorganisatie van bibliotheken, richt zich met het eLAB op de ontwikkeling van 21ste-eeuwse vaardigheden.

Met het eLAB in Bibliotheek Hoogezand is een innovatief laboratorium gecreëerd waar beleven, inspireren, experimenteren en ervaren centraal staan. Het eLAB beschikt over de allernieuwste software, elektronica, 3D-printers en robots. Eén van die robots is de 120 cm grote Meccanoid die gisteren, samen met de 7-jarige Fiene Omlo, het eLAB feestelijk opende. Erik Drenth vertelde tijdens de officiële opening dat het wethouderschap van Hoogezand-Sappemeer de eerste baan is die hij niet aan zijn digitale vaardigheden heeft te danken. Hij noemde ontwikkelingen als het eLAB “zó belangrijk voor de toekomst van onze kinderen”.

Elke woensdag en zaterdag kunnen kinderen en jongeren in het eLAB een workshop volgen. Deze maand is er bijvoorbeeld de workshop ‘Scratch Junior’ waarbij jonge kinderen op een eenvoudige manier leren programmeren. En bij de workshop ‘Bibberbeestjes’ maken kinderen vanaf 7 jaar grappige robotjes die kunnen bewegen. “De activiteiten die we organiseren zijn heel divers en het aanbod wordt steeds verder ontwikkeld. Innovatie staat namelijk ook niet stil”, vertelt één van de initiatiefnemers van het eLAB, Erik Hulst van Biblionet Groningen.

Binnen het onderwijs neemt het ontwikkelen van 21ste-eeuwse vaardigheden een steeds belangrijkere plaats in. Vaardigheden als digitale geletterdheid, probleemoplossend vermogen en kritisch denken zijn steeds relevanter in de snel veranderende samenleving en voor de arbeidsmarkt. Met het eLAB draagt Biblionet Groningen bij aan de ontwikkeling van deze vaardigheden van kinderen en jongeren in de provincie Groningen.

Verschillende scholen zijn al op bezoek geweest in de bibliotheek om zich te laten informeren over de mogelijkheden van het eLAB. Erik Hulst: ,,Op de Van Heemskerckschool in Hoogezand loopt op dit moment een proef .”