‘Kropsdam’ beste Groninger film

HOOGEZAND-SAPPEMEER/VEENDAM - /VEENDAM ‘In Kropsdam is iedereen gelukkig’ is uitgeroepen tot de beste Groningse film. Dat gebeurde tijdens de 21ste editie van het International Film Festival Rotterdam in Groningen.

‘Deze film blinkt uit door de architectonische constructie. De gedempte groene kleuren, de verstilling, de onheilspellende onderstroom en de uitgekiende mise-en-scène doen hopen dat we nog veel van Joren gaan zien’, aldus de jury.

De prijs is in het leven geroepen als aanmoediging voor films en filmmakers afkomstig uit de regio Groningen. Voor de derde editie van De Beste Groninger Film werden er ruim 40 films ingezonden voor de vier categorieën: non-fictiefilm, videoclip, opdrachtfilm en fictiefilm. In iedere categorie werden er drie films genomineerd en bekroond.

De jury, bestaande uit juryvoorzitter Tom Slootweg (promovendus en docent Film & Media studies), Malou Gorter (actrice, speelt o.a. in de film Tonio), Laura van Zuylen (filmjournalist bij de Filmkrant) en Meindert Talma (muzikant, schrijver en clipmaker) had de moeilijke taak om de winnaars te kiezen.

‘In Kropsdam is iedereen gelukkig’ is een film fan Joren Molter en gaat over Lammert. Lammert is een aardige boer. In het kleine Groningse dorpje Kropsdam (geïnspireerd op een Oost-Gronings dorp) woont hij samen met zijn duiven en beste vriendin Frieda. Alleen gaat zijn rustige en fijne leven over de kop wanneer hij beschuldigd wordt van een deal met een energiebedrijf. Hij zou een windmolen op zijn land laten plaatsen. Maar Lammert weet van niks! Hij wil helemaal niets met windmolens te maken hebben. Toch merkt hij dat het dorp hem anders gaat behandelen. Hij wordt een vijand van het dorp en het is heel moeilijk om zijn dorpsgenoten te overtuigen van zijn gelijk.