Instituut Hommes laat Tom Egbers niet los

HOOGEZAND - Tom Egbers bekend als presentator van NOS Studio-Sport bracht afgelopen donderdag opnieuw een bezoek aan het Gemeentearchief Hoogezand-Sappemeer. Eind vorig jaar had Egbers het gemeentearchief al met een vrijwel onverwacht bliksembezoek vereerd. Nu trok hij er bijna een volledige dag vooruit om het archief van Intituut Hommes, een internaat dat landelijke bekendheid genoot door te spitten.

Aanleiding voor het bezoek aan Hoogezand vormde het feit dat zijn broer in de jaren zestig op Hommes had gezeten. Egbers was dan ook zeer verguld dat vrijwel het complete archief van het instituut bewaard is gebleven. De gemeente Hoogezand-Sappemeer beschikt hiermee over een unieke bron van landelijke historische betekenis, aldus Egbers. Aangezien hij aan het eind van de middag nog niet alle stukken had bekeken. Zal hij op later moment opnieuw een bezoek aan Hoogezand-Sappemeer brengen. Misschien dan wel aan het veel grotere gemeentearchief Midden-Groningen.

Instituut Hommes nam in het verleden een speciale plaats in het onderwijs van Hoogezand-Sappemeer in. Hommes had niet alleen een 5-jarige HBS-opleiding, er was tevens een internaat aan verbonden. Hier woonden en studeerden de zogenaamde ‘Tuuten’, die later overigens de oude HBS in Sappemeer bezochten. Jarenlang waren de internaat leerlingen een spraakmakend element in de Hoogezandster samenleving. Uiteindelijk werd het instituut na de invoering van de Mammoetwet, het afnemen van het aantal leerlingen en de groei van het exploitatietekort op 1 januari 1975 opgeheven.

Zie ook pagina 9, de rubriek Vroeger en Nu.