Prominente Groningers lezen voor

WESTERBROEK/VEENDAM - Bibliotheekmedewerkers uit de gemeenten Menterwolde, Oldambt, Pekela, Stadskanaal en Veendam lezen tijdens de Nationale Voorleesdagen, van 25 januari tot en met 4 februari, voor in bibliotheken, op peuterspeelzalen en kinderopvang in Oost-Groningen.

De peuters en kleuters worden voorgelezen uit De kleine walvis, het Prentenboek van het Jaar. In dit door Benji Davis geschreven verhaal draait het om het jongetje Boy, die aan zee woont met zijn vader en zes katten. Boys vader werkt als visser en is meestal de hele dag weg, waardoor Boy zich vaak eenzaam voelt. Als na een storm een kleine walvis aanspoelt, neemt hij die mee naar huis om in het geheim voor hem te zorgen. Eindelijk heeft hij een vriendje! Maar walvissen kunnen toch niet wonen in een badkuip?

De Nationale Voorleesdagen starten traditiegetrouw met het Nationale Voorleesontbijt op woensdag 25 januari. In alle gemeenten lezen prominente Groningers voor. Zo bezoekt wethouder Laura Broekhuizen van de gemeente Oldambt kinderopvang Hummelstee in Winschoten, leest zanger Erwin de Vries op donderdag 26 januari voor in de bibliotheek van Zuidbroek en komt Lenie 't Hart op woensdag 25 januari de kinderen van obs Drieborg voorlezen.

Het boek De kleine walvis biedt aanleiding om met kinderen te praten over de zee en de opvang van (zieke) dieren. Biblionet Groningen en zeehondencentrum Pieterburen werken deze Voorleesdagen samen aan speciale voorleessessies. Woensdag 1 februari lezen medewerkers van het zeehondencentrum voor in de bibliotheken van Veendam en Oude Pekela, aanvang 14.00 uur. De medewerkers nemen een collectie bijzondere voorwerpen mee zoals schedels, opgezette dieren en snorharen.