Rennen in de strijd tegen kanker

HOOGEZAND - Ria Lasker uit Hoogezand is dol op hardlopen. Ze is nu hard aan het trainen, onder meer bij de HoogeZandloperS, om komend voorjaar binnen 50 dagen bij drie evenementen ruim 165 kilometer af te leggen.

Lasker (51) loopt een run van 60 kilometer op Texel, de marathon van Tilburg en doet mee aan de Roparun. Ze is naar eigen zeggen wel een beetje verslaafd aan hardlopen. ,,Ik doe sinds 2010 aan hardlopen. Zowel bij de HoogeZandloperS als bij Groningen Atletiek. Wat begon met een rondje lopen, twee keer per week, is nu nu fanatiek vier tot vijf keer per week met een gemiddelde afstand per week van 50 kilometer.’’

Ria Lasker doet geregeld mee aan loopjes in het land. ,,En zo is de verslaving begonnen. Door gezellig met loopmaatjes te trainen en wedstrijden te lopen ben ik de grens gaan verleggen. In 2015 kwam het idee om mee te doen met de 50 tijdens de Run van Winschoten. Ik heb nu zes hele marathons en een van 50 kilometer in de benen.

Nu heeft ze haar zinnen (opnieuw) gezet op de Roparun. Deze run zamelt geld in voor de strijd tegen kanker. Fysiek is het zeer zwaar. ,,Het betekent dat je in twee ploegen van vier lopers, twee fietsers, chauffeur, ploegleider, masseur en catering, constant in actie bent. De lopers lopen steeds etappes van 40 tot 50 kilometer over een totale afstand van 520 kilometer. Samen ben je ongeveer 48 uur onderweg en bij het wisselpunt spreek je elkaar even. Als de ene ploeg aan het lopen is, kan de andere naar de volgende etappeplek gaat om te eten, drinken, slapen en weer op te laden.

Op de Coolsingel komt iedereen bij elkaar en wordt er met bedrijfskleding en de vlag gezamenlijk de finish betreden. ,,Afgelopen jaar stond Nelly Cooman ons op te wachten en werd de teamnaam genoemd. Kippenvelmoment en zeker bij velen een traan, want we hebben het gered en gedaan. De meesten hebben wel een of meerdere mensen aan kanker verloren.

Tijdens de drie lopen die Ria Lasker aflegt, kan ze gesponsord worden. Het geld komt ten goede aan de strijd tegen kanker. Ze is te mailen via rialasker@gmail.com.