Bundeling van krachten in dienst van techniek

HOOGEZAND-SAPPEMEER - Van maandag 29 mei t/m 2 juni 2017 wordt voor het vijfde jaar achtereen de week van de techniek georganiseerd in Hoogezand. Ook wel BOTHS-week genoemd. BOTHS staat namelijk voor Bedrijven, Onderwijs en Techniek Hoogezand-Sappemeer. De projectweek heeft als doel het stimuleren van jongeren om te kiezen voor een loopbaan in de techniek en hen te attenderen op de vele opleidingsmogelijkheden op zowel mbo- als hbo-niveau.

Nu de basisscholen fors minder geld krijgen om de doelen te bereiken die het kabinet eerder heeft vastgelegd in het Techniekpact, wordt de techniekweek nog meer dan voorgaande jaren omarmd. Er doen in 2017 leerlingen van basisscholen uit de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde mee.

In de BOTHS-week volgen circa 500 basisschoolleerlingen van groep 7 een programma, bestaande uit een rondleiding of presentatie bij een technisch bedrijf in de regio en een aantal workshops op de afdeling techniek van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand, met als eindresultaat een technisch werkstuk. Vorig jaar bouwden ze een ventilator aangedreven door een zonnecel.

Ook de ‘Jouw Energie van Morgen truck’ van de Rijksuniversiteit Groningen zal present zijn, de leerlingen gaan in dit rondreizend laboratorium onder leiding van Theo Jurriëns zelf een zonnecel bouwen. En de bibliotheek Hoogezand-Sappemeer werkt ook weer mee, leerlingen gaan in het eLAB o.a. robots programmeren.

Het kabinet wil dat meer leerlingen kiezen voor een technische studie en een baan in de techniek. Er is een groot tekort aan technisch geschoold personeel, dat de komende jaren alleen nog maar toeneemt. Ook in onze regio, zoals wethouder Erik Drenth onlangs nog aangaf : “Bij welk bedrijf ik ook kom, ondernemers laten steeds hetzelfde geluid horen: ze hebben goed opgeleid technisch personeel nodig. Door automatisering is er steeds minder eenvoudig werk, en steeds meer werk voor technici. Anno 2017 sta je niet meer aan de lopende band, maar bedien je de volledige machine. Het is daarom belangrijk dat jongeren die nu bedenken wat ze later willen doen, een technische opleiding overwegen, want er zal in de toekomst meer technische kennis nodig zijn als je naar een baan zoekt. Daarom is BOTHS zo belangrijk. Bedrijven, scholen en overheid werken samen om jongeren kennis te laten maken met techniek, zodat ze een goede keuze kunnen maken voor later.”

Het is ontzettend fijn dat bedrijven in de regio jaarlijks weer bereid zijn om hun medewerking te verlenen aan de BOTHS-week. Op het lijstje van 2017 staan bijvoorbeeld scheepswerven, schade herstelbedrijven, garagebedrijven, een grafisch bedrijf en diverse fabrieken waar het productieproces bijna geheel geautomatiseerd is. Verder werken mee: de gemeentewerf, de brandweer, de woningstichting, het zwembad en ook de Historische Scheepswerf Wolthuis. Naast een rondleiding in een organisatie of bedrijf moeten de leerlingen ook vaak actief zijn op de werkvloer en opdrachten uitvoeren. Bedrijven die ook interesse hebben om mee te werken in 2017 kunnen contact opnemen met techniekcoördinator Renze Veenstra van het Aletta ( rveenstra@aletta.nl ).