Sappemeer

SAPPEMEER - In deze negentiende aflevering van onze rubriek Vroeger en Nu, de eerste van het voorliggende jaar 2017 zien we het Parkhotel aan de Slochterstraat in Sappemeer. Het gebouw is in 1981 afgebroken.

Op deze plek, hoek Slochterstraat - dr. Aletta Jacobsstraat, is later de Margrietflat gebouwd. Het voorgedeelte van het pand is oorspronkelijk gebouwd door de heer Steenbeek, tekenleraar aan de HBS. Het Nieuwsblad van het Noorden meldt dat op 22 januari 1931 de Vereeniging ‘Het Volksgebouw’ eigenares is geworden van het grote Herenhuis aan de Slochterstraat en t.z.t. zal worden omgebouwd en ingericht voor een volksgebouw. In het Volksgebouw kregen vele socialistische verenigingen zoals zang-, toneel- en muziekgezelschappen onderdak. In 1934 werd het pand aangekocht door scheepsbouwer J. G. Broerken en verbouwd tot zalencentrum.

Vlak voor de Tweede Wereldoorlog nam K. Venema het over. Hij dreef hier tot in de jaren zestig het bekende Parkhotel, waarna het pand door de familie Broere en tenslotte Giessen werd uitgebaat. In 1957 ontstond hier op initiatief van Rommy Bijlstra uit de mandolineclub KES de toneelgroep Con Amore en de Indo-Rockband The Ventunes trad er halverwege de jaren ’60 op. Naast het Parkhotel werd begin jaren ’40 een doorbraak gerealiseerd, nl. de dr. Aletta Jacobsstraat, die vanaf de Slochterstraat westelijk doorloopt tot de Noorderstraat. Vervolgens begon het bouwen van woningen in het oostelijke gedeelte van het huidige Margrietpark.

Voor opmerkingen of aanvullingen mailt u naar : histverhosap@gmail.com. Meer over de historie van onze gemeente vindt u op: gemeentearchief.hoogezand-sappemeer.nl en www.historische-vereniging- hs.nl.