Fraeylemaborg toont topstukken

SLOCHTEREN - Het Koetshuis van de Fraeylemaborg is tijdelijk het hoofdkwartier van het landgoed! Terwijl de borg wordt gerestaureerd wegens aardbevingsschade laat de tentoonstelling in het Koetshuis fraaie topstukken zien uit de eigen collectie. Deze ‘top dertig’ geeft een gevarieerd beeld van unieke kunstwerken uit de borg en uit de Jan Menze van Diepencollectie. De tentoonstelling is gratis toegankelijk.

De grote staatsieportretten van koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary Stuart kunnen nu van dichtbij bekeken worden. Normaal hangen ze hoog boven de haard in de Grote en Kleine Zaal van de borg, nu kan je elk detail bewonderen. Dat geldt ook voor het 19de-eeuwse wapenschild dat anders als welkom boven de hoofdentree van de borg prijkt. Dit visitekaartje van de Fraeylemaborg hangt nu in de tentoonstelling en nu zie je pas hoe groot het is! Een prachtig schilderij van de beroemde kunstenaar Antonio Mancini laat een Italiaanse schoonheid zien, geschilderd met krachtige verfstreken.

Mancini werd rond 1900 vanuit Nederland financiëel ondersteund door kunstenaar H.W. Mesdag, die ook met een mooi zeegezicht in de expositie vertegenwoordigd is. Een aandoenlijk kinderportret door W.B. Tholen laat de beide zusjes zien die het laatst de Fraeylemaborg hebben bewoond: Jeanne en Louise van der Hoop van Slochteren.

Uit de Van Diepencollectie zijn schilderijen te zien van onder meer Johan Dijkstra en Henk Helmantel en kostbaar Chinees en Japans porselein. Ook de nieuwste aankoop vanuit Londen is aanwezig, eenzeldzame Japanse celadon schotel in de vorm van een blad. De omvangrijke collectie van deze stichting kan in zijn geheel op internet bekeken worden: www.vandiepencollectie.nl

De tentoonstelling Top dertig van de Fraeylemaborg duurt tot en met 5 maart en is vrij toegankelijk. Dat geldt ook voor de follies (verrassende gebouwtjes) in het park. Het borggebouw is in deze periode gesloten.