Vrijwilligers gemeentearchief op excursie

HOOGEZAND-SAPPEMEER - Vorige week gingen de vrijwilligers van het gemeentearchief Hoogezand-Sappemeer op pad. De excursie met de titel Op reis door de gemeente Midden-Groningen werd uitgevoerd met een bus van het Nationale Busmuseum.

De zeer interessante reis voerde het gezelschap langs een aantal plekken in de huidige gemeentes Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde. Eén van de vrijwilligers Jan Helmers vertelde onderweg het een en ander over de historische achtergronden van een aantal huizen, dorpen, landschapselementen en boerderijen. Bij de Fraeylemaborg was er een stop met koffie en gebak. Een en ander werd aan de actieve vrijwilligers aangeboden door het college van Burgemeester en Wethouders.

Het Gemeentearchief Hoogezand-Sappemeer is hét documentatiecentrum voor de geschiedenis van de gemeente Hoogezand-Sappemeer.

Jaarlijks vinden vele bezoekers hier antwoord op hun vragen over de plaats, het dorp of de streek waar zij wonen of vandaan komen. Het archief werkt aan de versterking van de culturele identiteit van Hoogezand-Sappemeer en van de gemeentelijke samenhang. Dit doet het Gemeentearchief door archieven en collecties te verwerven, te bewaren, toegankelijk te maken en aan een zo groot mogelijk publiek te presenteren. Het gemeentearchief bewaart zo’n 600 meter archiefstukken, waarvan de oudste stukken uit 1798 stammen. Naast overheidsarchieven bewaart het archief ook diverse archieven van particulieren, bedrijven, verenigingen en instellingen. Bovendien beheren de medewerkers een bibliotheek en een uitgebreide foto- en ansichtkaartencollectie die tevens grotendeels online te vinden.